Nyheter

Brudöverlämning – så tycker kyrkopolitikerna

Dagen har pratat med de fem största nomineringsgrupperna på kyrkomötet om brudöverlämning

Socialdemokraterna vill förbjuda brudöverlämning i Svenska kyrkan. Kommer de få sin vilja igenom? Dagen har stämt av med de större nomineringsgrupperna på kyrkomötet för att se vartåt det lutar.
– Självklart förstår jag hur det här kan uppfattas.

Inför årets kyrkomöte har brudöverlämning blivit ett stort samtalsämne. Anledningen är den motion som kommit in från två socialdemokrater med krav på att detta ska förbjudas i Svenska kyrkan, en nyhet Dagen var först med att berätta.

Nu går debattens vågor höga, där de som vill se ett förbud i huvudsak använder två argument, dels att traditionen går emot kyrkans syn på jämställdhet, dels att det är en importerad sedvänja. Motargumenten lyder att människor ska själva få välja hur deras bröllop ska se ut, samt att många inte alls vill se det här som en patriarkal tradition utan lägger in en helt annan symbolik.

Men hur ser det ut inför kyrkomötet, då frågan kommer att ställas på sin spets? Socialdemokraterna är den största nomineringsgruppen med 70 mandat av 251. För att få igenom ett förbud av brudöverlämning i Svenska kyrkan krävs alltså att de får fler med sig på sin linje. Dagen har stämt av med några av de större grupperingarna.

Prästens ansvar

Amanda Carlshamre är ordförande för Posk, som är den näst största nomineringsgruppen på kyrkomötet med 40 mandat.

Vad tycker ni om förslaget att förbjuda brudöverlämning?

– Posk som grupp har inte en åsikt i frågan, svarar Amanda Carlshamre och förklarar att det här är något som de nu behöver diskutera igenom.

Men själva grundhållningen är att det här borde vara upp till varje präst att hantera under vigselsamtalen, vilket också är den ordning som gäller just nu.

– Flera präster understryker att det här inte är lämpligt utifrån vår tradition och jag vet också präster som lyckats få brudpar att ändra sig i samband med vigselsamtalen. Ganska ofta handlar det om okunskap, man känner inte till innebörden i en brudöverlämning, säger Amanda Carlshamre.

Samtidigt tycker hon att det här inte är en fråga som kyrkomötet bör besluta om. Så även om man i Posk kan sympatisera med den motion som lagts fram, så kan det mycket väl bli så att man röstar nej till förslaget.

– Det är för att vi inte anser att den här frågan ska ligga på kyrkomötets bord, en fråga om inskränkningarna av prästernas ansvar och yrkesroll.

Kyrkomötet i Uppsala november 2023.

Inte tagit ställning

Håkan Widepalm är gruppledare för Centerpartiet som har 30 mandat på kyrkomötet.

– Vi har inte tagit någon gemensam ställning i den frågan ännu, säger han till Dagen.

Frågan kommer så klart att diskuteras igenom internt då kyrkomötet drar i gång, men någon vägledning om var centerpartisterna kommer att landa är svår att veta.

– Vi kan nog ha ledamöter som tycker å ena sidan och de som tycker å andra sidan.

Håkan Widepalm

Visa respekt

Sven Milltoft är ordförande för Borgerligt alternativ (BA), som har 20 mandat i kyrkomötet.

Vad säger ni?

– Vi har inte diskuterat den här frågan alls och har ingen officiell linje, så jag kan bara svara var jag själv står, svarar Sven Milltoft, som också är kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.

Han vill dock göra en tydlig markering, brudöverlämning är knappast en central och viktig fråga för Svenska kyrkan.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

– Min hållning är att detta inte är en liturgisk fråga, utan man kan börja en vigsel på väldigt många olika sätt.

Så hur ett brudpar väljer att gå in i kyrkan vid en vigsel är något som de tillsammans med präster får ta ställning till, det är där frågan om brudöverlämning hör hemma.

– Självklart förstår jag hur det här kan uppfattas, att pappan lämnar över sin dotter till näste man, och personligen upplyser jag om hur det här kan uppfattas när jag har vigslar.

Men, fortsätter Sven Milltoft, om någon ändå vill ha en brudöverlämning går han som präst med på det av respekt för brudparet. Inte minst eftersom en vigsel är något privat och personligt.

– Vi försöker att hitta ett sätt att möta deras önskemål så länge det inte strider mot den liturgiska ordningen.

Sven Milltoft betonar att det här är hans personliga hållning, men han tror också att många i BA håller med honom. Dagen har tidigare pratat med representanter från Frimodig kyrkan (8 mandat) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (7 mandat) som då uppgett en liknande hållning.

Daniel Engström, gruppledare för Sverigedemokraterna på Kyrkomötet mandatperioden 2021-2025

Kränkande förslag

Sverigedemokraterna har 19 mandat på kyrkomötet och gruppledare Daniel Engström är tydlig med att man ogillar förslaget om att förbjuda brudöverlämning.

– Socialdemokraterna försöker lyfta ett viktigt ämne, jämställdhet, men har skapat en motion som är kränkande mot människors frihet att välja en av sina livs viktigaste stunder, och mot äktenskapets helighet, säger Daniel Engström.

Han tycker att S i stället förslagsvis kunde lägga en motion om att förbjuda att unga flickor gifts bort mot sin vilja, inte att de som socialistiska politiker ska in och peta i människors privatliv.

– En vigsel är en av de största ögonblicken i ett pars liv. Hur brudparet vill lägga upp det är deras ensak och ingen annans.

Ville få i gång samtal

Sammanfattningsvis har flera nomineringsgrupper inte landat i frågan än, men det finns hos de största grupperna på kyrkomötet ändå en viss skepsis mot att Svenska kyrkan ska förbjuda brudöverlämning.

Sara Waldenfors (S) är en av två som satt sitt namn under den omdebatterade motionen och hon är också kyrkoherde i Nylöse pastorat.

Hur överens är ni inom Socialdemokraterna?

– Det här är en gruppmotion, förklarar hon, vilket alltså betyder att den har en djup förankring inom nomineringsgruppen.

Sara Waldenfors (S).

Är du överraskad av debatten som blossat upp?

– Jag är framför allt glad över att det blivit ett samtal om det här, för det är vad jag efterlyste, säger Sara Waldenfors.

Sedan vill hon förtydliga att det i motionen inte står att man vill förbjuda brudöverlämning (det står att de vill “få bort bruket”), snarare handlar det om att ta fram riktlinjer till prästerna och se till att alla brudpar behandlas likvärdigt.

Har ni blivit missförstådda?

– Jag kan inte ta ansvar för hur folk tolkar motionen, men det jag ville var alltså att få i gång samtalet, och det har verkligen kommit i gång, mer än jag trodde. Det är roligt att vi pratar om saker som händer i kyrkan, säger Sara Waldenfors.

– Nu får demokratin ha sin gång och samtalet kommer att fortsätta på kyrkomötets överläggningar.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

---

Fakta: Kyrkomötet år 2024

  • Kyrkomötet hålls i två sessioner i Uppsala, där den första inleds den 1 oktober där de olika nomineringsgrupperna får möjlighet att prata ihop sig.
  • Under den andra sessionen, som börjar den 18 november, hålls debatt inför öppen ridå och sedan omröstning i förslagen som lagts fram.

---

Fler artiklar för dig