Nyheter

Zelenskyj godkände förbud mot rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina

“Ett steg mot Ukrainas andliga självständighet” • Men lagen möter också kritik

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i helgen skrivit under en ny lag som förbjuder rysk-ortodoxa församlingar i landet. Zelenskyj ser beslutet som ett steg mot Ukrainas ”andliga självständighet”. Men den nya lagen möter också kritik – inte bara från Moskva.

Det var i samband med firandet av Ukrainas självständighetsdag som president Zelenskyj på lördagen undertecknade lagen som varit på gång under ett par års tid, och som Dagen tidigare har rapporterat om. Även det ukrainska parlamentet hade tidigare i veckan sagt ja till lagen.

Patriark Kirill i rysk-ortodoxa kyrkans Moskvapatriarkat, har i sin tur fördömt vad ha kallar ”det olagliga beslutet”.

Förbudet mot rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina har sin bakgrund i att patriark Kirill i Moskva har ställt sig på Putins sida under invasionen av grannlandet och talat om ett ”heligt krig”.

Flera tusen präster

Rysk-ortodoxa kyrkan har under lång tid haft stort inflytande i Ukraina och omfattat cirka 15 procent av Ukrainas befolkning – med flera tusen präster och en tredjedel av alla kyrkor i landet.

Men alla präster i den Moskvastyrda kyrkan i Ukraina har samtidigt inte ställt upp på Putin, utan har fördömt Rysslands angrepp. De har officiellt brutit med kyrkan och bildat en egen gren.

Det gäller exempelvis metropoliten Onupfry i Kiev. Han har jämfört den ryska attacken med bibelberättelsen om Kain och Abel, det vill säga ett brodermord.

Livets ords församling i samhället New York i Donetsk i östra Ukraina.

Osäker på kopplingar till Moskva

Trots detta har lagstiftarna i Ukraina tvekat på de ukrainska prästernas självständighet i förhållande till Moskva. Den nya lagen blir nu ett sätt att ”nationalisera” den här grenen, och försöka få in församlingarna i den nya självständiga ukrainska ortodoxa kyrka (Kievpatriarkatet) som utropades redan 2018, flera år innan krigsutbrottet.

Kritik mot den nya lagen i Ukraina kommer inte bara från Moskva, utan även från helt annat håll i omvärlden. Teologen och professorn Regina Elsner i Tyskland, expert på östkyrkor, hör till dem som är oroade, rapporterar katolska tidskriften Signum.

”Stigmatiserar hel grupp”

– Lagen öppnar dörren för allvarliga kränkningar av religionsfriheten och en ny splittring i Ukraina, säger Regina Elsner till den tyska katolska nyhetsbyrån KNA.

– Den lag som antagits med stor majoritet av ukrainska parlamentet stigmatiserar en hel religiös grupp som ”rysk kyrka”.

Hon menar att hat och våld mot troende på så sätt får ”offentlig legitimitet”, rapporterar Signum.

Fler artiklar för dig