Nyheter

Stålbad för kyrkan i Håbo: Miste kontrollen över ekonomin

Tvingades dra in åtta tjänster • Fick sälja fonder för att kunna betala löner och skatt • Pastoratets ledning menar sig ha blivit förd bakom ljuset av en administrativ chef, som nu stämmer pastoratet.

”Paff och chockad.” Så beskriver kyrkorådets ordförande sin reaktion på beskedet att likviditeten i Håbo pastorat var i fritt fall. Knappt sex månader senare har pastoratet dragit åt svångremmen kraftigt. Man har dragit in åtta tjänster, överväger att sälja av fastigheter – och har avskedat den person som man anser borde ha larmat om krisen tidigare.

Efter en längre tid av stora och delvis oplanerade utgifter gick Håbo pastorat i Uppsala stift in för ekonomisk kraschlandning tidigare i år.

Resan har beskrivits av Enköpings-Posten, Kyrkans tidning och Ena Håbo-tidningen: fastighetsprojekt som svämmande över, dyra anställningar och inköp, och ett lån till en ny kyrklig begravningsbyrå.

I början av februari kom kallduschen. Då fick ledningen veta att likviditeten sjunkit dramatiskt, och att sparpengar använts för att betala löpande kostnader.

– Larmen nådde mig efter ett ledningsmöte. Då var likviditeten den stora frågan, och vi behövde sälja en penningmarknadsfond för att betala skatter och löner, säger Helene Cranser, socialdemokratisk ordförande i kyrkorådet i Håbo pastorat.

Kyrkorådet kallade till extra fullmäktigemöte för att kunna sälja av fonden och börja återställa likviditeten – det vill säga betalningsförmågan på kort sikt, som var oroväckande låg.

Helene Cranser, ordförnade i kyrkorådet i Håbo pastorat.

Tiotals miljoner saknas

– Det finns ett nyckeltal som säger att Svenska kyrkan i snitt har 6 miljoner kronor per kyrkobyggnad i tillgängligt kapital, förklarar Anders Grape, en pensionerad präst som gick in som vikarierande kyrkoherde i pastoratet i maj.

– Det gör att vi borde ha 35–40 miljoner kronor i kassan för att ha den buffert som krävs för ett bestånd av det här slaget. Där är vi inte alls, inte på lång väg.

Sedan februari har yxan gått. Åtta anställda har sagts upp, den kostsamma renoveringen av församlingsgården Sjövillan i Skokloster har stoppats och pastoratet ser som bäst över sina fastigheter för att se vad man kan sälja ut.

En kanslichef och en ekonom har anställts, och de ekonomiska rutinerna skärpts.

Dessutom har pastoratet som en buffert tagit en kredit på 5 miljoner kronor, vilken dock inte behövt användas ännu.

Jag kände ”Det här kan inte vara sant”. Jag blev alldeles paff och chockad i det läget.

—  Helene Cranser, ordförande Håbo pastorat

Falsk trygghet och ofullständiga rapporter

Vad var det då som hände?

De senaste åren godkände pastoratet en rad kostsamma projekt, såsom renoveringen av Sjövillan i Skokloster, inköp av en avancerad kafferost och ett lån till den nystartade kyrkliga begravningsbyrån, rapporterade Kyrkans tidning i maj.

Sjövillan i Skokloster

Vidare konstaterade en extern expert i våras att personalkostnaderna 2023 utgjorde 79 procent av pastoratets budget, att jämföra med exempelvis 54 procent i Knivsta pastorat, skrev Enköpings-Posten i maj.

I samma veva upptäcktes enligt tidningen även ett underhållsbehov på omkring 40 miljoner kronor fram till 2030, varav flera gällde akuta problem.

Utgifterna har med andra ord tickat på. Att man inte drog i bromsen tidigare förklarar pastoratets ledning och förtroendevalda med att en administrativ chef in i det sista invaggade dem i trygghet med ofullständiga ekonomiska rapporter.

Den personen avskedades i mars. Han har i sin tur stämt pastoratet, med argumentet att han inte ”i något avseende överskridit sin behörighet eller befogenhet”, utan att han agerat med de förtroendevalda och kyrkoherden i ryggen. Målet bereds just nu i Arbetsdomstolen.

Förstod inte allvaret

Kyrkorådets ordförande Helene Cranser hör till dem som inte anser sig ha fått en fullständig bild av den ekonomiska situationen.

Vad tänkte du när du fick veta hur illa det stod till?

– ”Det här kan inte vara sant”. Jag blev alldeles paff och chockad i det läget, och det tror jag att alla blev på sina håll. Det här var inget som vi på något sätt hade väntat oss, säger hon.

Med facit i hand, kunde ni ha gjort annorlunda?

– Det är klart att vi har rannsakat oss igenom det här, och det är klart att vi borde ha haft andra rutiner, säger hon.

– Rapporterna har sett likadana ut under flera mandatperioder. Vi kunde ha varit tydligare, och ha begärt mer fullständiga ekonomiska rapporter. Vi har redan beslutat om en ny attestordning, där högre belopp måste attesteras av kyrkorådets ordförande. Tidigare hade jag ingen insyn i bankkontona, och fick samma ekonomiska redogörelser som alla andra.

Det går inte längre att säga att ”vi gör det här också när vi ändå håller på” (...) och så tömmer man kassan.

—  Anders Grape, kyrkoherde.

Kyrkoherden: Väldigt rörig period

Anders Grape ombads att gå in som vikarierande kyrkoherde i maj. Då hade den ordinarie kyrkoherden, David Silverkors, hunnit vara ledig i några månader, även om han fick rycka in under den värsta krisen.

– Det var en väldigt rörig och omtumlande period, som blev tung för den relativt oerfarna församlingsledare som först gick in som vikarierande kyrkoherde, säger Anders Grape till Dagen.

– Det mesta man gör när det krisar gör man för första gången, så bördan blev tung. Själv har jag varit kyrkoherde i över 30 år, och har varit med om det mesta. Så jag har kunnat bidra med erfarenhet och lite lugn, och de andra i ledningsgruppen har kunnat gå tillbaka och göra sina ordinarie arbetsuppgifter efter att ha behövt dela på kyrkoherdens uppgifter.

Anders Grape, vikarierande kyrkoherde i Håbo pastorat.

Även om omständigheterna i Håbo är speciella, så tror Anders Grape att många pastorat står inför tuffa ekonomiska tider.

– När intäkterna minskar måste man ha mycket större kontroll över de projekt som man startar. Det går inte längre att säga att ”vi gör det här också när vi ändå håller på, då blir det billigare”. För det blir oftast dyrare än man tänkt sig och så tömmer man kassan, säger han.

– Strategin måste vara att se framåt och bygga en verksamhet som är anpassad efter den ekonomiska verkligheten som kommer att följa av att allt färre är med i Svenska kyrkan .

”Ett rejält hugg”

Med det sagt bedömer Anders Grape att Håbo pastorat agerade klokt när krisen var ett faktum.

– Man har gjort ett rejält hugg, och jag tror att de ekonomiska ramar som har upprättats kommer att hålla i flera år framöver, säger han.

– Så även om det höll på att spåra ut ett tag känns det som att de är på banan igen.

---

Fakta: Håbo pastorat

  • Håbo pastorat består av Kalmar-Yttergrans, Övergrans, Häggeby och Skoklosters församlingar. Drygt 50 procent av de sammanlagt knappt 23 000 invånarna är med i Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift.
  • Pastoratet ligger i Uppsala stift, mellan Stockholm och Enköping. Centralort är Bålsta.
  • Här finns fem äldre kyrkor och den relativt nya Magdalenakyrkan, som ligger i Kyrkcentrum i Bålsta.

---

Fler artiklar för dig