Nyheter

Naturvänner till Svenska kyrkan: Stoppa kalavverkningen!

Bjuder in kyrkans ansvariga till dialog runt omkring i landet

Stoppa kalavverkningen av träd i Svenska kyrkans skogar. Det kräver naturskyddsföreningar i landet som nu bjuder in stiften för att propagera för naturnära metoder.

Svenska kyrkan är den femte största skogsägaren i Sverige, och fångar därför naturskyddsföreningarnas intresse i deras oro för naturen och klimatet.

Bland annat i Strängnäs stift har en träff i dagarna hållits med ansvariga i Svenska kyrkan för att diskutera frågorna. Det rapporterar Sveriges radios redaktion P4 Sörmland. Totalt äger och brukar Svenska kyrkan närmare 400 000 hektar produktiv skogsmark i landet

– Det konventionella skogsbruket är för oss skövling av skog. Vi ser gärna andra naturnära skogsbruksmetoder, säger Clara Schultz, miljö- och planhandläggare vid Mälardalens naturskyddsförening till P4 Sörmland.

Kyrkan vill lyssna

Hon anser att sådana metoder behövs för att bättre stå emot klimatförändringarna.

HÄRNÖSAND20151107
Stubbe på ett kalhygge 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Jimmy Åkerfeldt, präst och stiftsdirektor i Strängnäs, menar att det kan finnas skäl för att avverka skog med de metoder som hittills har använts, exempelvis för att stoppa granbarkborrarna. Men säger till Sveriges radio att kyrkan självklart också måste lyssna in olika perspektiv och vara öppna för nya rön.

Som Dagen tidigare har berättat är Strängnäs och Sörmland bland de värst drabbade områdena för just granbarkborrar inom Svenska kyrkan. Sommaren 2022 var exempelvis riktigt tuff.

Sedan 2018 har 32 miljoner kubikmeter gran dödats på Svenska kyrkans marker till följd av skadeinsekten, vilket är betydligt mer än i de stora skogsbränderna.

Fler artiklar för dig