Nyheter

John Cleese: Jag ville illustrera hur människor missbrukat religion

Brittiske komikern John Cleese, 84, i stor intervju med Die Tagespost om kultfilmen Life of Brian: Människor kan göra mer eller mindre motsatsen mot vad grundaren till en religion sa till dem att göra, men ha kvar den sociala prestigen.

Den brittiske komikern och skådespelaren John Cleese upplever en dubbelhet inför kristenheten och katolska kyrkan.
– Jesus talade om fattigdom och ödmjukhet. Två tusen år senare är katolska kyrkan rik, mäktig och ganska auktoritär, säger han i en intervju.

John Cleese har låtit sig intervjuas av katolska Die Tagespost i Tyskland, och har återpublicerats i London-baserade Catholic Herald. Den brittiske komikern, i dag 84 år, är bland annat känd för sin inspelning av filmen ”Life of Brian” (Ett herrans liv) som kom 1980.

Då menade upprörda röster att det rörde sig om hädelse av Jesus, medan andra talade om satir av människor som blint följer strömmen. John Cleese själv säger att han inte trodde att någon skulle ta emot filmen positivt.

– Lärdomen är att människor kan göra mer eller mindre motsatsen mot vad grundaren till en religion gav dem rådet att göra, samtidigt som de har kvar den sociala prestige som det innebär att kalla sig kristen, som i det här fallet, säger han.

Evangelium om kärlek

Det var det de ville visa i filmen. Ett exempel han lyfter fram syftar av allt att döma på de katolska kättarbålen några hundra år tillbaka i tiden.

– Jag har svårt att tro att Jesus skulle ha ansett att bränna människor levande är en korrekt tolkning av hans evangelium om kärlek, säger John Cleese.

Eric Idle (t.v.) og Graham Chapman synger «Always Look on the Bright Side of Life» i avslutningsscenen i filmen «Life of Brian» fra 1979.

Sökt meningen i livet

Det stora välståndet bland en del av USA:s kristna som en annan dubbelhet i förhållande till evangeliet han visar på i intervjun med Die Tagespost.

Den brittiske komikern och skådespelaren säger att han hela livet har försökt finna meningen i livet. Men på frågan om han tror på Gud är svaret: ”Jag vet inte vad det betyder”.

Fler artiklar för dig