Nyheter

V-ledningen bryter tystnaden om antisemitismen

Partisekreteraren Aron Etzler om anklagelserna mot vice ordföranden i Malmö om spridning av judefientligt material i sociala medier

Vänsterpartiets ledning kommenterar för första gången anklagelserna mot partiets vice ordförande i Malmö för att ha spridit antisemitiskt material i sociala medier. Partisekreteraren Aron Etzler medger nu att en del av inläggen handlat om ”antisemitiska troper”.

Aron Etzler säger till tidningen Etc att han har talat med Orwa Kadoura och att Kadoura har tagit bort de bildliga uttryck som kopplat till antisemitism. Men några andra åtgärder mot den vice ordföranden i partigruppen i Malmö blir det inte.

Etzler deklarerar i en skriftlig kommentar till Etc att ”antisemitism inte har någon plats i Vänsterpartiet”, och att man som ”antirasistiskt parti behöver lyssna noga när det kommer kritik”.

”Jag har haft samtal med Orwa Kadoura och klargjort det mycket tydligt”, skriver Aron Etzler.

Välkomnar avståndstagande

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) välkomnar att partisekreterarens avståndstagande. Men konstaterar samtidigt att det har tagit lång tid för Vänsterpartiets ledning att reagera, och att V framöver bör kommunicera sin hållning ”tydligt, öppet och utan dröjsmål” om man menar allvar med att man är ett antirasistiskt parti.

Det var i slutet av juli som tidningen Sydsvenska granskade Palestinademonstrationerna i Malmö och hittade flera antisemitiska och judefientliga inslag.

Förutom att Orwa Kadoura klappat med i ramsor som visat sitt stöd för Hamas, avslöjade Sydsvenskan också att han bland annat spridit en bild på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu då han dricker blod ur ett glas som ser ut som Gazaremsan, en klassisk antisemitisk iscensättning av den blodtörstige juden.

Kadoura ska också ha jämfört kriget i Gaza med Förintelsen och Netanyahu med Hitler.

Jonas Sjöstedt kritiseras

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt, tidigare partiledare har på sociala medieplattormen X de senaste dagarna hamnat i debatt efter att han fått en fråga med påståendet att det finns en ”utbredd antisemitism och terrorromantik i Vänsterpartiet”.

Sjöstedt kallade påståendet en ”proisraelisk talepunkt” och menade att undersökningar visar att “antisemitismen är mest utbredd till höger, särskilt bland SD-väljare”.

Sjöstedt sa samtidigt att Västerpartiet är ett antirasistiskt parti som motsätter sig all antisemitism.

För sitt inlägg fick han mothugg för att inte vilja ta saken på ordentlig allvar och tona ner problem på området i det egna partiet.

På inbjudan av Stockholms stadsborgarråd Karin Wanngård (S) och Jan Jönsson (L) anordnades i fredags en så kallad kippavandring i huvudstaden, ihop med Judiska församlingen, för att markera mot alla former av antisemitism i samhället.

Bland annat deltog också jämställdhetsminister Paulina Brandberg och skolminister Lotta Edholm i manifestationen.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar, som i dag lördag håller sitt traditionella sommartal, har så här långt varit tyst kring anklagelserna om antisemitiska inslag i hennes parti.

Fler artiklar för dig