Nyheter

Fotbollförbundet bröt avtal med Svenska kyrkan – som vill samarbeta igen

Präster och församlingar vill engagera sig i fotbollen – men nationella avtalet avslutades: “Tror inte det är möjligt längre” säger prästen Per Johansson.

I femton år samarbetade Svenska kyrkan och Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Men SvFF valde sedan att avsluta avtalet – trots flera eldsjälars engagemang för kyrkans plats i världens största idrott.
– Jag tror inte det är möjligt längre, säger ”fotbollsprästen” Per Johansson om möjligheterna till nytt avtal.

För ett par veckor sedan skrev Dagen om utställningen ”Fotboll och Religion” vars budskap är att främja perspektivet av tron inom sporten och som pågår i St Petri kyrka i Malmö.

Gunnar Pelinka, som är präst i församlingen, pekade då på kyrkans möjlighet att göra en samhällsinsats genom världens största idrott: fotbollen. När Dagen når sjukhusprästen Per Johansson, även kallad ”fotbollsprästen”, är han på plats i Malmö för att delta i vernissagen.

– Fotbollen är en otrolig folkrörelse. Vi kan finnas där när det krisar inom klubbar, erbjuda stödsamtal och ge en positiv bild av kyrkan, säger han.

Per Johansson är sjukhuspräst i Landskrona församling och har jobbat för kyrkans plats i fotbollen sedan 20 år tillbaka.

Per Johansson har drivit på kyrkans delaktighet i sporten i nästan 20 år och är verksam i Landskrona församling. Där har man ett lokalt samarbete med klubben Landskrona Bois som spelar i Superettan. Själv har han varit i Sydamerika och också haft möten med kyrkliga representanter från England för att se hur samarbeten kan se ut utomlands.

– Utöver att erbjuda stöd så är det viktigt för oss med ett gediget idrottsintresse att kombinera med vårt kyrkointresse. Då har vi en fot i vardera dike – vi kan språket och finns med i ett gott nätverk, förklarar han.

”Kyrkan ska vara där människor är”

I Svenska kyrkan i Norrköping driver man initiativet Kyrka & Idrott, där kyrkan ingått samarbetsavtal med olika lokala sportföreningar. Enligt Lennart ”Nenne” Carlson, församlingspedagog i Borgs församling och engagerad i initiativet sedan många år tillbaka, hade kyrkan länge sponsrat olika idrottsklubbar innan man 2011 gick över till ett ”win-win”-koncept.

Tio budord för fotbollsupportrar i Landskrona.

– Vi vill ju inte bara ge pengar utan vi vill vara närvarande, förklarar han.

Gustaf Johnsson som också är församlingspedagog, fast i Kolmårdens församling, berättar att kyrkans involvering i sporten över lag är viktig tack vare dess stora dragningskraft.

– Idrottsrörelsen är en av de största platserna där barn- och ungdomar engagerar sig, men även vuxna. Och vi i kyrkan ska ju vara där människor är. Vi ska hjälpa varandra att inte hamna i utanförskap och utsatthet och idrotten är en otrolig kraft i det, säger han.

De tre kollegorna Gustaf Johnsson, Nicoline Isebäck Andree och Lennart Carlson ger tummen upp för budskapet "respekt i fotboll".

Att prata om medmänsklighet är grunden som samarbetsavtalen vilar på, enligt både Lennart Carlson och Gustaf Johnsson. När de ingår ett avtal med en klubb är det alltid värdegrunden som bedöms när man ska avgöra om man kan samarbeta.

– Har man inte det så kan vi inte samverka. Men vi kan hjälpa dem att skapa en bra värdegrund om de vill ha oss närvarande. De klubbar som vi samarbetar med möter vi på idrottsarenorna, så vi kan prata om den gemensamma saken – idrotten – men också om livet. Idrotten är en ingång och sedan kommer livsfrågorna, berättar Gustaf Johnsson.

På banderollen utanför IFK Norrköpings hemmaplan står det: "I medgång och motgång".

”Tror inte det är möjligt”

År 2007 slöts det första avtalet mellan Svenska kyrkan och Svenska Fotbollförbundet, SvFF, som då gick ut på att genom Lutherhjälpen (nuvarande Act Svenska kyrkan) samarbeta kring bland annat Landslagets fotbollsskola för barn och att låta kyrkan vara med om att ta fram utbildningsmaterial kring värdegrundsfrågor.

Avtalet sträckte sig två år framåt. Efter det har man haft olika två- och treåriga avtal i perioder, vilka främst gällt kyrkans inflytande i utformning av projekt kring moral och etik i fotbollsskolor för barn, samt möjligheten att nå ut med budskap i dessa frågor. Det senaste avtalet gällde 2018 till 2020 men förnyades inte. Sedan dess har man alltså inte haft ett nationellt avtal.

Per Johansson säger att han sedan avtalets utgång inte sett en förändring i det lokala arbetet, men att han nationellt och regionalt sett ett stort tapp.

– Vi kunde ta fram gemensamt material, ha årliga sammanträden och diskutera. Det saknas i dag. Man behöver ett nationellt nätverk för att skapa utbildningssammanhang, säger han.

På frågan om hur han ser på möjligheterna till ett framtida avtal är han inte optimistisk.

– Jag tror inte det är möjligt längre. Det beror på vem som sitter i styrelsen. Vi hade till exempel Lars-Åke Lagrell som ordföranden länge och det fungerade bra. Nu tror jag man är mer restriktiv med den här typen av engagemang.

Gustaf Johnsson är mer försiktig i sin syn på ett rikstäckande samarbete.

– Vi har diskussioner på nationell nivå lite då och då. I vissa sammanhang är det skönt med ett avtal för att veta vilka möjligheter som finns, i vissa fall kan det vara hämmande, säger han.

– Ett avtal kan begränsa möjligheten att jobba med andra klubbar. Skriver man avtal lokalt kan man ju själv välja de klubbar som är bra att samverka med, instämmer Lennart Carlson.

SvFF valde att avsluta

Jan Sjögerud är ansvarig för Kyrka & Idrott och arbetade med Svenska Fotbollförbundet under den sista avtalsperioden. Han berättar om ett omfattande samarbete, både nationellt och – genom Act Svenska kyrkans inblandning – internationellt.

– I stora organisationer underlättar det med avtal på nationell nivå när man sedan samverkar på lokal nivå. Det vore bra om vi hade ett sådant avtal men i nuläget är det inte aktuellt, säger han.

Jan Sjögerud, ansvarig för initiativet Kyrka & Idrott på Svenska kyrkan.

Eva Pérez Järnil på Act Svenska kyrkan, som var insamlingschef under samma period, instämmer i att det finns fördelar med ett rikstäckande kontrakt. Bland annat eftersom det internationella arbetet då kunde lyftas i fotbollsförbundets kanaler. Ett sådant projekt var kampanjen ”När fotbollen blir livsviktig”, som gällde fotboll i flyktingläger i Kenya.

– Samarbetet sammanföll väldigt väl med vår verksamhet och våra värderingar. I dag stöttar vi inte längre det projekt som handlade om just fotboll i Kenya, säger Eva Pérez Järnil.

De båda menar att avtalets avslut – eller snarare uteblivna förnyelse – berodde på att man från Svenska Fotbollförbundets sida inte ville bli bunden till enbart en organisation.

Eva Pérez Järnil är i dag insamlingsstrateg på Act Svenska kyrkan och var med det sista året då avtalet med SvFF fortfarande gällde.

– Om jag minns rätt handlade det om att de ville ha en större möjlighet att kunna välja vilka organisationer de ville samarbeta med i olika frågor. På vår sida pratade vi både inom kyrkokansliet och med fotbollsförbundet om hur vi skulle göra för att fortsätta, men de valde att avsluta, säger Jan Sjögerud.

– Vi är positiva till att jobba med fotbollsförbundet igen, även om det skulle ske på andra sätt än tidigare. Men nu satte de ju den här förutsättningen för oss att inte jobba med en enda organisation, säger Eva Pérez Järnil.

Dagen har sökt Svenska Fotbollförbundet men inte fått någon kommentar.

---

Fakta: Svenska kyrkan och fotbollen

  • 2006 skrevs det första nationella avtalet mellan Svenska kyrkan och Svenska Fotbollförbundet, SvFF, som gällde fram till 2009.
  • Avtalet gav Svenska kyrkan rätt att synas på reklamskyltar, att ta fram utbildningsmaterial i värdegrundsfrågor och nå ut i SvFF:s kommunikation med internationella projekt, med mera.
  • Sedan dess har flera liknande avtal både skrivits och gått ut. Det senaste gällde till och med 2020 men förnyades inte.
  • Trots avsaknaden på ett nationellt avtal i nuläget så driver Svenska kyrkan vidare fotbollsinitiativet på lokal nivå, bland annat genom Kyrka & Idrott, där man i Norrköping gjort upp samarbeten med tre fotbollsklubbar och fem idrottsföreningar.

---

Fler artiklar för dig