Nyheter

Ännu en ledande pastor får lämna megakyrkan Gateway Church i USA

”Moraliskt misslyckande” anges som skäl när pastorn Kemtal Glasgow tvingas bort från sin tjänst i en av USA:s största megakyrkor.

Ytterligare en ledande pastor får lämna sin tjänst i Gateway Church i Dallas, Texas, med hänvisning till ett ”moraliskt misslyckande”. Kemtal Glasgow var ansvarig för megakyrkans olika församlingar och pastorer.

Gateway Church är en av USA:s största megakyrkor med över 100 000 medlemmar och 560 anställda. Nyligen fick grundaren och föreståndaren Robert Morris sluta efter att det avslöjats att han utnyttjat en tolvårig flicka sexuellt på 1980-talet. Robert Morris hade också fungerat som rådgivare åt tidigare presidenten Donald Trump.

Bland svenska kristna är församlingen känd för att Joakim Lundqvist, tidigare huvudpastor i Livets ord i Uppsala, har predikat där flera gånger. Bland annat talade han i gudstjänsten där Morris avgång offentliggjordes.

Joakim Lundsvist blir tillfällig pastor

Joakim Lundqvist har nu lovat att tillfälligt gå in som pastor i församlingen fram till årsskiftet, tillsammans med Max Lucado, författare och pastor i Oak Hills Church i San Antonio, något som Dagen har berättat om tidigare.

Joakim Lundqvist predikar i Gateway Church efter att församlingens grundare avgått efter uppgifter om att han utnyttjat ett barn sexuellt.

Men nu får alltså ytterligare en ledande pastor sluta, uppger Christian Post. Kemtal Glasgow har varit ansvarig för megakyrkans olika församlingar på nio platser och deras pastorer. Exakt vad som ligger bakom att han nu skiljs från sin tjänst har inte offentliggjorts, men representanter för de äldste i ledningen säger att det handlar om en ”moralisk fråga” som gör att han inte kan stanna kvar i sina uppgifter.

Ingen koppling till Morris

Det hela har dock ingen som helst koppling till händelserna kring grundaren Robert Morris. Tra Willbanks, en av de äldste i församlingens ledning, säger i en video:

– Vi älskar hans familj. Vi älskar hans fru och barn. Vi önskar att gå tillsammans med dem under den här svåra tiden och hjälpa dem att bli återställda och helade, som de behöver som familj.

– Vi vädjar till hela församlingen att be för dem, säger Tra Willbanks.

Sample HTML block

Oberoende utredning - flera ledare lämnat

Adana Wilson, pastor för Gateway Church Frisco i utkanten av Dallas, tar nu över som ansvarig för de olika församlingarna i megakyrkan.

Sedan grundaren Robert Morris avgång nyligen har en oberoende utredning tillsatts. Det innebär också att flera andra ledare har försvunnit från församlingen, uppger Christian Post. Det gäller bland annat en äldste som varit med sedan starten, och som bland annat blivit anklagad kring finansiella frågor.

Även Robert Morris son och sonhustru har valt att lämna. Sonen James Morris tog över församlingsansvaret efter sin pappa när han sexuella utnyttjande blev känt, men sonen avgick redan efter bara några veckor.

Fler artiklar för dig