Ryssland utnyttjar i dag alla plattformar som de kan för sitt underrättelsearbete, även trossamfund, så var vaksamma. Den uppmaningen kommer från Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säkerhetspolisen.
Dagen intervjuar honom angående att en präst i den rysk-ortodoxa kyrkan nyligen fått en kontroversiell medalj, samt att kyrkan fortfarande får ta plats i det kristna civilsamhället.
I slutet av förra året gick Säpo ut med ett unikt yttrande där de pekade ut den rysk-ortodoxa kyrkan för att bedriva underrättelsearbete i Sverige. Nyligen fick också en av kyrkans präster, Pavel Makarenko, en medalj som går att knyta till ryska säkerhetstjänst, vilket Dagen skrivit om tidigare.
Så vilket hot utgör denna kyrka, lojal mot en patriark som välsignat Rysslands krig i Ukraina? Dagen har fått en intervju med Säkerhetspolisen (Säpo).
Vilka slutsatser kan man dra av att en präst verksam i Sverige prisas av rysk underrättelsetjänst?
– Från Säpos sida kan vi inte kommentera enskilda individer och förhållanden kring dem, men i slutet av förra året gav vi ett yttrande till myndigheten SST rörande just den rysk-ortodoxa kyrkan. Vi bedömer att de har företrädare som haft samröre med den ryska staten och den ryska säkerhetstjänsten, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson för Säpo.
Är det inte ovanligt att Säpo yttrar sig så om ett trossamfund?
– Jo, mig veterligen har det inte gjorts tidigare, säger han.
När det gäller markeringar mot religiösa aktörer har det tidigare handlat om friskolor, där Säpo slagit fast att det finns aktörer som driver skolor med kopplingar till våldsbejakande islamism, vilket senare lett till att dessa skolor stängts. Säpos utlåtande om den rysk-ortodoxa kyrkan fick också som konsekvens att det statliga bidraget till kyrkan drogs in.
Hur pass säkra är ni på att den rysk-ortodoxa kyrkan används för att bedriva underrättelsearbete i Sverige?
– Vi arbetar med underrättelseinhämtning och bearbetning och när vi väl lämnar ett sådant här yttrande är vi fullt trygga med att det vi yttrar också stämmer, säger Fredrik Hultgren-Friberg.
Finns en gräns
Sedan, förklarar han, ligger det i sakens natur att Säpo inte kan kommunicera allt de känner till, så flera gånger under intervjuns gång väljer Fredrik Hultgren-Friberg olika varianter av svaret ”inga kommentarer”, för att markera var gränsen går.
– Det är för att vi har vår sekretess och för att vi måste skydda våra metoder och källor.
Men generellt kan han säga att sedan Ryssland påbörjade kriget i Ukraina så har landets underrättelseverksamhet blivit mycket mer omfattande.
Utifrån den bild jag har finns det inget lagstöd för Säkerhetspolisen att besluta att stänga ett trossamfunds lokaler.
— Fredrik Hultgren-Friberg
Vilken typ av underrättelsearbete kan en kyrka egentligen bedriva?
– Det är viktigt att hålla isär begreppen här, vi har yttrat oss och slår fast att det är individer som är tydligt kopplade till det här samfundet som har haft kontakt och samröre med den ryska staten och underrättelsetjänsten, säger Fredrik Hultgren-Friberg.
Sedan fortsätter han att det kyrkan bland annat kan användas till är att hålla koll på meningsmotståndare till den ryska staten, exempelvis när det gäller ryska dissidenter som bor i Sverige.
Kan ni inte stänga ned kyrkans verksamhet?
– Nej, utifrån den bild jag har finns det inget lagstöd för Säkerhetspolisen att besluta att stänga ett trossamfunds lokaler. Vi har en väldigt långtgående organisationsfrihet och religionsfrihet i Sverige. Det är också ett av fundamenten som Säpo är satt att skydda.
[ Rysk församling vägrar lämna kyrkan: ”De har bytt ut låsen” ]
Med i ekumenisk gemenskap
Den rysk-ortodoxa kyrkan är i dag med i den ekumeniska organisationen Sveriges kristna råd (SKR) och Dagen intervjuade nyligen generalsekreterare Sofia Camnerin som förklarade att man inte löser konflikter ”genom att klippa av eller kasta ut” ett samfund.
Vad säger Säpo, är det problematiskt att denna kyrka tillåts ta plats i det svenska civilsamhället?
– Säkerhetspolisen har ingen åsikt kring andra institutioners sätt att arbeta. Vi arbetar med Sveriges säkerhet utifrån att främmande makt inte ska kunna bedriva underrättelseverksamhet i Sverige på ett otillbörligt sätt, oavsett kontext.
– Sedan är det ett generellt problem att främmande makt, i det här fallet Ryssland, bedriver ett så omfattande och aggressivt arbete samt att man utnyttjar alla till buds stående medel.
Fredrik Hultgren-Friberg menar att det här säkert drabbar många oskyldiga personer, inte minst dem som söker sig till kyrkan enbart för att delta på gudstjänster och ta del av kyrkans andliga liv.
Vilket råd ger du till andra kyrkor som kommer i kontakt med den rysk-ortodoxa kyrkan?
– Jag kommer inte att ge några sådana råd, utan jag får bara understryka att vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetsläge där Ryssland är det definierande säkerhetshotet mot Sverige i dag. De arbetar väldigt omfattande med olovligt underrättelsearbete och utnyttjar alla plattformar som de kan, vilket också omfattar trossamfund.
– Så var vaksam, rent generellt, det är vad Säpo kan ge som medskick.
[ Sveriges kristna råd efter rysk medalj till präst: "Vi håller fast vid vår uppfattning" ]