Nyheter

Frikyrka spred känsliga uppgifter i gudstjänst efter sexanklagelser

Utredning kritiserar församlingsledning: Delade känslig information med hela församlingen • Pastor avkragad efter att en kollega polisanmält sexuella övergrepp.

Frikyrkopastorn blev avkragad efter att en tidigare kollega polisanmält honom för våldtäkt. Församlingens ledning får nu kritik för att ha spridit känslig information om personerna vid en gudstjänst.

Dagen skrev nyligen om hur en frikyrkopastor fått lämna sin tjänst efter “en olämplig relation” med en annan kvinnlig anställd. Den utredning som nu har gjorts i ärendet av två samfundsrepresentanter uppger att församlingsledningens agerande ”haft tydliga brister”. Det handlar om en medelstor frikyrkoförsamling i Mellansverige.

Om den känsliga informationen till de närvarande vid en gudstjänst skriver utredarna i sin rapport, som Dagen har tagit del av, att ”informationen som gavs här strider mot den sekretess som en arbetsgivare har rörande en arbetstagare och var olämplig”.

Uppgifter till TV4 gör gällande att kvinnans namn ska ha nämnts i gudstjänsten gällande en ”olämplig relation” till pastorn.

Informell spridning av uppgifter

I utredarnas rapport påtalas vidare att information till församlingen annars ofta spridits vid informella sammankomster efter gudstjänster, och det sägs att ledningen behöver bli bättre på ”vilka frågor som hör hemma i vilka rum”.

Rapporten efterlyser formella församlingsmöten, och menar att ärendet borde ha dokumenterats bättre.

Utredarna kritiserar också att styrelse och äldsteråd i församlingen bara har tagit ”begränsat stöd” från samfunden och i stället använt sig av personliga kontakter i hanteringen av ärendet.

Dubbelroll för samfund

Från samfundshåll har det dessutom funnits en dubbelroll där man agerat både rådgivare till församlingsledningen och samtidigt fungerat som samtalsstöd till enskilda, uppges det i rapporten.

Efter en polisanmälan mot mannen om våldtäkter och manipulation av kvinnan under en längre tid har polisen gjort en förundersökning. Men åklagaren har lagt ner ärendet i brist på bevis, uppger TV4. Den tidigare pastorn, som nu blivit avkragad av sitt samfund, talar å sin sida om en förtalskampanj mot honom.

Den aktuella kvinnan har senare fått lämna sin tjänst i frikyrkoförsamlingen med hänvisning till arbetsbrist. Ledningen kritiseras för att anställda varit med vid flera beslutande möten i personalärendet.

Tid att sörja behövs

Utredarna påtalar samtidigt att kritiken inte är så allvarlig att den diskvalificerar ledningsgruppen eller enskilda att fortsatt utgöra styrelse och äldsteråd. De lyfter fram att församlingen nu behöver tid för ett gemensamt sorgearbete.

Dagen har sökt styrelsens ordförande och har haft kontakt med en ledande pastor i den aktuella församlingen, som avböjer att kommentera.

Fler artiklar för dig