Nyheter

En klar majoritet av världens migranter är kristna

Kristna som migrerar eller flyr väljer helst ett land i Europa eller Nordamerika som sitt nya hem

47 procent av alla migranter i världen är kristna, enligt en ny studie från Pew Forum, som också konstaterar att kristna utgör majoriteten av de migranter som kommit till Europa de senaste trettio åren. Men den religiösa grupp som i störst utsträckning valt att lämna sitt födelseland är judar.

Omkring 3,6 procent av världens befolkning, vilket är 280 miljoner människor, är migranter. Och kristna utgör den klart största religiösa gruppen, nämligen 47 procent.

Siffrorna har nyligen presenterats av Pew Forum som tittat närmare på frågor som berör migration och religion, baserat på statistik inhämtad mellan åren 1990 till 2020. Där konstaterar de att efter kristna så kommer muslimer på plats nummer två när det gäller antalet migranter, 29 procent av världens migranter är muslimer, följt av icke-religiösa som består av 13 procent.

Migrant eller flykting

I sin rapport använder Pew Forum begreppet migranter, vilket de förtydligar handlar om personer som flyttat från sitt födelseland till ett annat. Det handlar alltså både om människor som frivilligt väljer att migrera, men också om flyktingar som tvingats bort på grund av krig eller annan orsak.

Den övergripande slutsatsen i studien är att det vanligaste är att människor migrerar till länder som har en liknande religiös identitet som man själv, exemplifierat med mexikaner som tar sig till USA, vilket utgör hela nio procent av alla kristna migranter.

Flest kristna till Europa

I rapporten går man igenom världsdel för världsdel, där man kan slå fast att när det gäller migration till Europa så utgör kristna den största gruppen. Under den 30-årsperiod som man utgår från berättar Pew Forum att 48,9 miljoner kristna migrerat till Europa, vilket är 56 procent av alla migranter. Antalet icke-religiösa är 17,5 miljoner (20 procent) och muslimer 15,9 miljoner (18 procent).

Den religiösa sammansättningen har så klart ett politiskt intresse, inte minst då högernationalistiska partier ofta varnar för muslimsk invandring och en pågående islamisering.

Vill till kristna länder

Pew Forum går också igenom religion för religion för att belysa vilka trender som finns. De konstaterar att kristna är klart överrepresenterade när det gäller migration, de beräknar att cirka 30 procent av världens befolkning är kristna medan de står för 47 procent av alla migranter.

Det är också tydligt vartåt de kristna migrationsströmmarna rinner, det vanligaste målet för kristna är att ta sig till Europa och Nordamerika och vanligast är att de redan kommer från ett land med tydlig kristen identitet, Mexiko har redan nämnts, men här finns också länder som Filippinerna och Venezuela.

När det gäller muslimska migranter söker sig de flesta till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Turkiet, men med på topplistan finns också flera västländer som Tyskland, USA och Frankrike.

Judar migrerar mest

Den religiösa grupp som skjuter i höjden när det gäller migration är dock judar. Cirka 20 procent av världens judar har flyttat från landet där de föddes, vilket kan jämföras med 6 procent av världens kristna och 4 procent av världens muslimer.

Här finns också en tydlig trend, 51 procent av alla judar som migrerar väljer Israel som sitt nya hemland, på andra plats ligger USA med 14 procent. Numera bor 80 procent av världens judar i dessa två länder. Framförallt är det Ryssland och länder i Östeuropa som judar överger, men en stor migrationsström de senaste årtiondena har också gått från Marocko till Israel, som bekräftar tendensen i Mellanöstern där land efter land har tömts på judar som istället centreras i den judiskt präglade staten Israel.

---

Fakta: Migration och religion

  • Pew Forum har precis kommit med rapporten The Religious Composition of the World´s Migrants, där de redogör för statistik kring religion och migration mellan åren 1990 till 2020.
  • Kristna utgör den största gruppen, 47 procent, och är sticker också ut då siffran ska jämföras med att kristna utgör 30 procent av världens befolkning.
  • Muslimer utgör 29 procent av världens migranter, icke-religiösa 13 procent, hinduer 5 procent, buddhister 4 procent, övriga religioner 2 procent och judar 1 procent.

---

Fler artiklar för dig