Mpox-viruset skenar i DR Kongo, där just nu cirka 1 000 personer smittas varje vecka. Panzisjukhuset är en av de vårdinrättningar som behandlar de sjuka. Tillsvidare har man lyckats hålla viruset borta från enheten för överlevare av sexuellt våld.
– Åtgärderna som satts in för att begränsa efterlevs. Det gäller också [transitboendet] Dorcas, säger Dr Silas Hamisi, som samordnar PMU:s arbete vid enheten.
Världshälsoorganisationen har utlyst ett globalt hälsonödläge efter att den nya, dödligare varianten av mpox – som är släkt med vattkoppor – börjat sprida sig i Centralafrika.
Den största andelen smittade finns i DR Kongo: 94 procent, eller 17 794 av totalt 18 910, enligt statistik som redovisas av nyhetsbyrån AP. Hela 535 av de 541 dödsfall som inträffat har också skett i Kongo.
Landets hälsovårdsmyndigheter sätter sitt hopp till de vaccindoser som ska börja levereras nästa vecka.
Men vaccin räcker inte så länge okunskapen och missuppfattningarna om sjukdomen är stora. Det menar Joseph Furaha Rumanira, som är huvudansvarig för hälsoenhet vid PMU:s samarbetspartner, pingströrelsen i DR Kongo (Cepac).
Han är en av flera personer som berättar för Dagen om situationen i DR Kongo, genom frågor och svar som förmedlats genom PMU, som står för Pingstmissionens utvecklingssamarbete.
– Den stora utmaningen när det gäller vaccinet är att befolkningen inte har kunskap om sjukdomen och om vikten av att vaccinera sig, säger Joseph Furaha Rumanira.
– Därför finns det en risk för att en majoritet av befolkningen inte kommer att följa den logiska uppmaningen att vaccinera sig, och heller inte de förebyggande åtgärderna.
Driver sjukhus
Pingströrelsen Cepac driver flera sjukhus som tar emot mpox-smittade. Här gäller rigorösa regler om att tvätta och sprita händerna, och både de som misstänks vara smittade, och de som konstaterats smittade, isoleras. Är de hemma uppmanas de att undvika kontakt med andra i hushållet, i synnerhet med små barn och personer med nedsatt immunförsvar.
Allra viktigaste just nu, menar Joseph Furaha Rumanira, är att höja medvetenhet om hur sjukdomen smittar, vilka symptomen är och hur man kan skydda sig.
– Det viktigaste för att hantera mpox-smittan i DR Kongo är att öka allmänhetens kunskap om mpox genom att civilsamhället ordnar informationsmöten, att vaccinera och att stärka kapaciteten vid de sjukhus som utvalts för att ta emot mpox-smittade.
[ Största människorättspriset till Denis Mukwege ]
Panzisjukhuset
Ett sådant sjukhus är Panzisjukhuset i Bukavu i östra delen av DR Kongo. Det grundades med hjälp av svensk pingstmission och stöttas fortfarande av svenska pingstförsamlingar och PMU.
– Panzisjukhuset är ett av de sjukhus som har utvalts som referenssjukhus att ta hand om just mpox-patienter och det har man gjort. De har en vana av att behandla infektionssjukdomar och har bra rutiner för hur de ska hantera det, säger Therese Svensson, programansvarig för Centralafrika vid PMU.
– Det man vet är att situationen är allvarlig och att människor i allmänhet i samhället har en väldigt låg kunskapsnivå om mpox. Därför kommer en utmaning framöver vara att sprida information för att stoppa smittspridningen. Samtidigt är det här inte första gången som DR Kongo står inför en allvarlig epidemi då problemet med allvarliga infektionssjukdomar är vanligt förekommande.
PMU:s projekt på Panzisjukhuset har i dagsläget inte påverkats i större omfattning, och den verksamhet som PMU stöttar, med vård och eftervård av överlevare av sexuellt våld, pågår alltjämt.
Förebyggande åtgärder
För hålla smittan i schack, både på Panzisjukhuset och på transitboendet för kvinnor Maison Dorcas, uppmanar man till en rad förebyggande åtgärder.
– Det handlar främst om att tvätta händerna, att undvika kontakt med djur som påträffats döda, att koka kött ordentligt innan man äter det, att hålla en meters avstånd till andra människor, och att bege sig till närmaste hälsovårdsinrättning om man får symptom som feber, huvudvärk, värk i lederna och utslag som blåsor, förklarar Dr Silas Hamisi, som samordnar PMU:s arbete vid den klinik/avdelning som behandlar överlevare för sexuellt våld.
Uppförsbacken är dock brant. Inte minst existerar det en rad rykten och missuppfattningar om mpox och vaccinet, förklarar Joseph Furaha Rumanira vid Cepac.
– De missuppfattningar som kyrkorna kämpar mot att är mpox, covid 19 och ebola, liksom vaccinen mot dessa sjukdomar, alla tillverkades i laboratorier i väst i syfte att utrota afrikaner, säger han.
– En del människor tror att det räcker med bön, helt utan förebyggande åtgärder, för att bekämpa mpox.
Sprids i kyrkorna
Smittan sprids också i kyrkorna.
– Eftersom Cepac också utgörs av kyrkor nästan överallt i hela DR Kongo är det ofrånkomligt att en del församlingsmedlemmar är smittade av viruset, med den påföljande risken att det lätt sprids under gudstjänsterna, säger Joseph Furaha Rumanira.
– Det är dags att höja medvetenheten om vilka strategier man kan ta till för att förhindra att viruset sprider sig i religiösa miljöer. Ännu finns det logistiska problem, beroende på att landet är så stort. Men hälsoenheten inom Cepac kan använda sin erfarenhet från kampen mot ebola när man utbildar religiösa ledare, som i sin tur kan informera medlemmarna i sina lokala församlingar.