Nyheter

“Abortbuss” vid Demokraternas konvent rörde upp känslor

Tog emot patienter gratis nära partimötet i Chigaco. “Som tacos från en foodtruck”, röt en kristen professor

Demokraternas partikonvent pågår som bäst i Chicago, och en fråga där Kamala Harris verkar ha väljarvinden med sig handlar om rätten till abort. Men även en del av hennes partikamrater skruvade på sig när Planned Parenthood erbjöd gratis sterilisering och abortpiller i en buss i närheten av partimötet på United Center.

Bussen från Planned Parenthood stod parkerad bara ett kvarter från den arena i Chicago där Demokraternas stora partikonvent pågår till och med torsdagen. Här erbjöds gratis drop-in för medicinsk abort, akut-p-piller och vasektomi, alltså sterilisering. Efterfrågan var stor, enligt organisationen, och på måndagen utfördes tio vasektomier medan två personer fick medicinsk abort.

Vid ett stängsel intill bussen samlades abortmotståndare som ropade ”prolife revolution” i en megafon och slog på en tamburin, rapporterar Politico. Som väntat kom också starka reaktioner från en del kristna ledare.

”Det är demoniskt att erbjuda abort som tacos från en foodtruck vid Demokraternas nationella konvent”, skrev Andrew T. Walker, professor i etik vid Sydstatsbaptisternas teologiska seminarium, på plattformen X.

Men ”abortbussen” var för magstark även för en del demokrater. Organisationen Democrats for Life of America (DFLA) sa i ett uttalande att de ”helt och fullt” var emot initiativet.

”Att tillhandahålla gratis abort [vid partikonventet] är en oroande demonstration av bristande respekt mot människolivet och moderskap, eftersom det bortser från vikten av att ge den gravida kvinnan stöd och valmöjligheter,” skrev DFLA:s vd Kristen Day på plattformen X.

”Vi förväntade oss inget annat från Planned Parenthood. Men det är skamligt hur lågt Demokraterna sjunkit.”

Gett partiet medvind

Att Demokraterna skulle tona ned sitt stöd för aborträtt i hela landet är dock osannolikt. Snarare har frågan gett partiet medvind ända sedan Högsta domstolen sommaren 2022 upphävde domslutet i rättsfallet Roe mot Wade, som hade grundlagsskyddat aborträtten på nationell nivå i USA. Det märkes inte minst i mellanårsvalet senare samma år, då domen enligt flera bedömare fick flera kvinnor att gå och rösta.

Kamala Harris talar om abort med högre tonläge än den sittande presidenten Joe Biden. Och från scenen på partikonventet vittnade flera kvinnor om hur abortförbud påverkas deras hälsa och liv negativt.

Samtidigt förefaller Republikanerna ligga långt. Deras presidentkandidat Donald Trump står visserligen fast vid att abortlagstiftningen ska beslutas på delstatsnivå. Men partiet har frångått sitt tidigare krav på ett nationellt abortförbud, och vid partikonventet förra månaden sa vare sig Donald Trump eller hans vicepresidentkandidat, J D Vance, något om saken från scenen. Vid en presskonferens tidigare i augusti förklarade Donald Trump att han var säker på att abort inte skulle bli en stor fråga i valet i november.

Nationell statistik visar att antalet aborter varje månad har ökat långsamt men stadig sedan 2022 i USA. En förklaring uppges vara att förskrivningen av medicinska aborter ökat genom att vissa delstater skyddar kliniker som vänder sig till kvinnor i andra delstater, där abortlagarna är strängare.

Fler artiklar för dig