Nyheter

Kyrkor i Göteborg gick samman för stor reklamkampanj

Gör reklam på stadens spårvagnar och bussar för grundkurs i kristen tro

Ett drygt 30-tal församlingar i Göteborg ligger bakom en gemensam annonskampanj på spårvagnar och bussar för Alphakurser i kyrkorna. Allt från Katolska kyrkan och Frälsningsarmén till trosrörelsen finns med i satsningen att bjuda in nyfikna göteborgare till samtal om Jesus och kristen tro.

Under två veckor nu i höststarten och två veckor efter nyår kommer reklamen för Alphakurserna att synas på spårvagnar och bussar.

– Ett jättebra tillfälle att bjuda in sina vänner att få prata om de djupa frågorna i livet, oavsett vilken tro man har eller inte har, säger Per Lundell, kårledare i Frälsningsarmén Hisingskåren.

Porträtt.

Församlingarna som nu går ihop för att synas i Göteborg kommer från i princip hela kristenheten; Svenska kyrkan, Pingst, Evangeliska frikyrkan, Vineyard, Equmeniakyrkan och Svenska alliansmissionen finns också representerade.

– Kyrkorna i stan tyckte det var dags att göra något gemensamt. Vi vill sprida namnet Jesus tillsammans, säger Per Lundell.

Ekonomisk satsning

Annonskampanjen i kollektivtrafiken är ett av inslagen. Varje församling har bidragit med 14 000 kronor, vilket innebär att man totalt har satsat drygt 400 000 kronor.

Reklamskylt på spårvagn.

Men kyrkorna har också mötts några gånger till visionsträffar, bönesamlingar och praktisk träning senaste året för att kunna starta fler Alphakurser och öppna möjligheterna för nya människor att lära sig mer om kristen tro.

Senast i lördags träffades man i Saronkyrkan i Göteborg för att få inspiration från Alpha Sverige. Det handlar också om att trycka upp vykort att dela ut och om att sprida information i sociala medier med mera.

Drömmer om fler städer

Marie-Louise Nilsson, nationell ledare för Alpha Sverige, är närmast lyrisk när hon berättar om initiativet från kyrkorna i Göteborg.

kvinna och präst

– Det är fantastiskt! Från Alpha drömmer vi om att få se sådant här i alla svenska städer; En enhet mellan kyrkorna där man går samman och riktar sig utåt för att nå staden, utan att behöva vara överens i alla lärofrågor, och där nya människor får erbjudandet att komma till tro på Jesus, säger Marie-Louise Nilsson.

Alpha är en grundkurs i kristen tro som används i kyrkor över hela världen.

– Reklamkampanjen handlar om att hjälpa de kristna i Göteborg att ha något att bjuda in en vän till. Ju fler kyrkor som håller Alphakurser, desto enklare blir det att våga gå, säger Marie-Louise Nilsson.

Nystart för Opalkyrkan

Erik Wickstrand, pastor och föreståndare i Opalkyrkan (Svenska alliansmissionen) säger att det i Västra Frölunda är fem församlingar av olika slag som är med i satsningen.

Porträtt.

För Opalkyrkan blir det första gången på många år som man nu kör en Alphakurs igen, med start i oktober.

– Det här är ett väldigt bra koncept för den som är nyfiken på kristen tro, där människor får lov att ställa sina frågor och ifrågasätta. En fantastisk växtplats. Jag tror det också kan hjälpa till att vitalisera församlingarna och få oss på fötter, säger Erik Wickstrand.

---

Fakta: Några av kyrkorna i Göteborg som satsar på Alpha

  • Öjersjökyrkan (Svenska kyrkan), Frihamnskyrkan (Pingst), Göteborgs Vineyard, Kristi Konungs katolska församling, Saronkyrkan (EFK), Tabernaklet (Equmeniakyrkan och EFK), Vasakyrkan (Svenska kyrkan) Equmeniakyrkan Fiskebäck, Pingst Västra Frölunda, Whole heart (trosrörelsen), Stensjökyrkan i Mölndal (Svenska kyrkan).
  • Totalt finns drygt 30 församlingar bakom satsningen.

---

Fler artiklar för dig