Ge vidare korrekt information om utbrottet av virussjukdomen mpox, motarbeta felaktighet, undvik att stigmatisera de smittade och omslut dem med vård och andlig omsorg. Det budskapet kommer från Kyrkornas världsråd, samtidigt som det första fallet utanför Afrika påträffats i Sverige.
En ny och smittsammare variant av sjukdomen mpox, som orsakas av ett apkoppsvirus, sprids just nu i Centralafrika. Ett första fall har påträffats utanför Afrika, i Sverige, vilket ökat oron för att epidemin ska sprida sig vidare.
I sitt uttalande påminner Kyrkornas världsråds generalsekreterare, Jerry Pillay, om att mpox är en “åsidosatt sjukdom som påverkar de mest sårbara grupperna och regionerna i världen”, men som kan stoppas med hjälp av vaccin och antiviral medicin.
“Verka för länderna i det globala Nord frigör sina lager av mpox-vaccin så att de kan sättas in i de värst drabbade regionerna”, uppmanar han världens kyrkor.
“Verka för att produktion av diagnostisk teknologi, vaccin och läkemedel kan skalas upp genom tillverkning av generika, vilket skulle säkerställa en snabb och överkomlig tillgång till kvalitetsprodukter.”
Generiska läkemedel är medicinskt utbytbara läkemedel med samma funktion och säkerhet som originalläkemedel. Ofta säljs de till ett lägre pris eftersom tillverkningen inte har några kostnader för forskning och utveckling.
Det senaste utbrottet började i DR Kongo och har spridit sig till 15 länder i Central-och Östafrika, med över 17 000 antal smittade och fler än 517 dödsfall som följd.
“Världen har kunskapen”
“Världen har kunskapen, resurserna, systemen och teknologin som kan stoppa mpox-utbrottet. Men den skriande ojämlikheten, orättvisorna och bristen på grundläggande hälsovård i många delar av världen hindrar stora delar av jordens invånare från att leva fullödiga och värdiga liv,” skriver Jerry Pillay.
Andra hinder, menar han, är okunskap och bristen på tillit till vetenskap.
Några av de missuppfattningar som sprids om mpox, enligt en genomgång av Deutsche Welle, är att det är en biverkning av vaccinet mot covid, eller att det i själva verket är en form av bältros.
Världshälsoorganisationen WHO har klassat utbrottet som ett internationellt hälsonödläge, men menar att situationen skiljer sig från coronapandemin.
– Ska vi stänga ner i Europa? Är det här nya covid-19? Svaret är klart och tydligt nej, sa WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens i Genève på tisdagen, enligt TT.
Till skillnad från när coronaviruset dök upp är kunskapen om mpox stor, påpekade han.
– Vi vet hur vi ska hantera mpox och, i Europa, vad som krävs för att stoppa spridningen helt.
Stort mörkertal
DR Kongo har rapporterat fler än 15 600 fall, vilket utgör 96 procent av alla kända fall i världen. Dessutom tros mörkertalet vara stort.
Enligt DR Kongos hälsominister Roger Kamba behöver landet minst tre miljoner doser vaccin. De första kommer nästa vecka, även om det ännu är oklart hur många.
I Kenya förklarar bishop Johnes Ole Meliyio, som leder landets evangelisk lutherska kyrka, att man ännu inte tagit till säkerhetsåtgärder som att hålla avstånd och att bära ansiktsmask.
– Allt fortsätter som vanligt just nu, men vi är vaksamma. Vi uppmanar människor att vara försiktiga, att upprätthålla en god hygien och att rapportera till sin kyrka eller till myndigheter eller sjukhus om man får symptom på mpox, säger han till Kyrkornas världsråd.
---
Fakta: Mpox
- Mpox är ett virus som är släkt med smittkoppor. Före 2022 spreds det framför allt från djur till människa i Central- och Västafrika.
- Sedan 2022 sprids en variant av mpox, klad II, även utanför Afrika. Sjukdomen har huvudsakligen drabbat män som har sex med män (MSM) och smittan har främst spridits via sexuella kontakter.
- Sedan hösten 2023 sprids en annan variant, klad I, i centrala Afrika. I detta utbrott sprids smittan både via sexuella och andra nära hudkontakter, men också via handdukar och lakan.
- I DR Kongo är 70 procent av de smittade och 85 procent de som dött i mpox under 15 år. Det kan enligt experter bero på undernäring och på att färre barn är vaccinerade mot smittkoppor, vilket ger ett visst skydd.
- Några av symptomen är blåsor eller sår, ofta på bålen, armar, ben, händer och fötter. Sjukdomen kan orsaka smärta och obehag, men läker i regel ut av sig själv inom två till fyra veckor.
- Personer med nedsatt immunförsvar, liksom yngre barn samt gravida löper större risk för komplikationer.
---