Nyheter

Kristna kraftsamlar för att vända vinden till Kamala Harris fördel

När Demokraternas stora partikonvent drar igång i Chicago sitter USA:s mest kände pastor vid scenen

”Mormoner för Harris”, ”Katoliker för Harris” och ”Evangelikala för Harris”. Troende demokrater har kraftsamlat för att öka stödet för Kamala Harris i sina led inför veckans partikonvent i Chicago, då den 59-åriga vicepresidenten formellt axlar rollen som presidentkandidat.
Samtidigt gör en del kristna profiler sitt bästa för att smäda sina demokratiska trosfränder. Lovsångsledaren Sean Fucht kallar demokratiskt sinnade evangelikala för ”heretiker för Harris”.

Hela den demokratiska politikeradeln – familjerna Biden, Obama, Clinton och Carter – är på plats i jättearenan United Center när partiets fyra dagar långa konvent drog i gång på måndagen. Här kommer de bland annat att hylla den pastor, politiker och medborgarrättskämpe som anses ha banat väg för både Barack Obama och Kamala Harris: den 82-årige Jesse Jackson, som är sjuk i Parkinson.

– Låt oss vara kristallklara: som jag ser det hade vi inte haft Barack Obama [som president] 2008 utan Jesse Jackson. Vi hade inte haft en vicepresident Kamala Harris 2020 utan Jesse Jackson, och vi hade inte haft president Kamala Harris utan Jesse Jackson, sa den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders på söndagen, skriver Chicago Sun Times.

Det har bara gått en månad sedan president Joe Bidens förklarade att han inte ställer upp för omval utan ställer sig bakom sin vicepresident Kamala Harris. Under dessa veckor har hon hunnit hålla stora kampanjmöten, samla in rekordsummor och i stort sett hämtat in det övertag som Republikanernas kandidat, den förre presidenten Donald Trump, hade i opinionsmätningarna.

De kristna demokraterna har inte heller legat på latsidan, nu när kampanjen har fått ny luft under vingarna. Många pastorer, inte minst de med afroamerikansk bakgrund, var snabba med att ge sitt stöd åt Kamala Harris, vilket Dagen har skrivit om. Initiativet ”Christians for Kamala” har lanserats, och Religion News rapporterar om hur drygt två miljoner dollar samlades in i samband med ett event den 12 augusti.

Måste inte gilla Trump

Ett av målen för denna och liknande kampanjer är att visa att kristna, också mer konservativa, inte nödvändigtvis måste rösta på Republikanerna, eller gilla Donald Trump.

Än så länge har de dock statistiken emot sig. Enligt en undersökning från 2022 beskriver sig 85 procent av Republikanernas väljare som kristna, jämfört med 62 procent för Demokraterna. Den största kristna gruppen bland Republikanerna är vita evangelikala (30 procent), vita övriga protestanter (20 procent), och vita katoliker (18 procent). På Demokraternas planhalva utgörs de största kristna väljargrupperna av afroamerikanska protestanter (16 procent), katoliker av latinamerikansk bakgrund (12 procent), vita katoliker (tio procent) och vita protestanter (nio procent).

När gruppen ”Evangelikala för Harris” höll ett offentligt Zoom-möte förra veckan sa flera av talarna att det var första gången som de stödde en presidentkandidat öppet. Några antydde att de äventyrade sina relationer, också i församlingen, genom att vara med på mötet, rapporterar Religion News.

En av talarna var Jerushah Duford, barnbarn till predikanten Billy Graham.

– Att rösta på Kamala är så mycket mer än politik för mig. Det är en röst mot ytterligare fyra år med religiösa ledare som rättfärdigar en man som förstör det budskap som Jesus kom till jorden för att sprida, och det är därför jag ger mig in i politiken, sa hon i ett inspelat uttalande.

”Heretiker för Harris”

Protesterna kom snabbt. Billy Grahams son Franklin Graham – som är morbror till Jerushah Duford – kritiserade ”Evangelikala för Harris” för att ha använt foton på hans far i en politisk reklam för Kamala Harris.

”De försöker att lura folk. Kanske vet de inte att min far uppskattade Donald Trumps konservativa värderingar och politik 2016. Om han levde i dag skulle min fars åsikter inte ha förändrats”, skrev han på plattformen X enligt tidskriften Newsweek.

Lovsångsledaren Sean Feucht, som bad för Donald Trump i Vita huset 2019, anklagade ”Evangelikala för Harris” för kätteri, och döpte om dem till ”Heretiker för Harris”i sociala medier.

Frågan är om de ”religiösa” kampanjgrupperna hinner ändra maktbalansen i de vågmästarstater där valet i november får störst betydelse för slutresultatet. En sådan är Arizona. Där bildades förra veckan den i sammanhanget ovanliga kampanjgruppen ”Mormoner för Harris”, vilket enligt tidningen Axios skulle kunna påverka valutgången.

---

Fakta: Kamala Harris

  • Joe Bidens vicepresident sedan januari 2021. Han ställde sig bakom henne som Demokraternas presidentkandidat när han meddelade att han inte ställer upp i valet i november.
  • Kamala Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men själv föddes hon i Oakland i norra Kalifornien. Som barn följde hon med sin mor både till baptistkyrkan, där hon sjöng i kören, och till ett hinduiskt tempel.
  • År 2004 utnämndes hon till distriktsåklagare i San Francisco, och 2011 utsågs hon till Kaliforniens högsta juridiska ämbete (attorney general), en post hon hade tills hon valdes in i USA:s senat 2016.
  • Drev 2019 en egen presidentvalskampanj, innan hon kastade in handduken och ställde sig bakom Joe Biden.
  • Är gift med en judisk man, Douglas Emhoff, och beskriver sig själv som baptist. Enligt pastorn i Third Baptist Church i San Francisco har hon varit en trogen gudstjänstbesökare.

---

Fler artiklar för dig