Nordkorea är på väg att öppna för turister igen efter fem års hermetisk slutenhet på grund av pandemin. Passa på att resa dit och be på plats, säger Open Doors, för det betyder väldigt mycket för de kristna som lever bakom världens kanske mest slutna gräns, i landet där det är ett brott att tro på Jesus eller ens äga en bibel.
En kristen gräver upp sin bibel, som legat gömd i en plastpåse i jorden i den lilla trädgården utanför huset. En annan har hittat en liten radiomottagare och får höra om kristendomen den vägen. Två personer möts i mörker, tystnad och hemlighet för att hålla en enkel gudstjänst i hemmet. Det är några av de – iscensatta – filmbilderna, byggda på berättelser från troende i Nordkorea, som organisationen Open Doors visar på sina informationsfilmer från Nordkorea, landet där kristna kanske förföljs allra mest.
Kristendomen sprider sig
Tortyr, långa fängelsestraff och kanske avrättning väntar den som ertappas med en bibel eller någon annan form av religiös litteratur. Nordkoreas grundlag talar visserligen om religionsfrihet, men det är en bekännelse på papperet, för med tillägget “religion får inte användas som förevändning för att dra in främmande makt eller för att skada staten eller den sociala ordningen” har den närmast paranoida regimen – i ett land där man kan stämplas som spion om man så bara råkar säga hej till någon av de få utlänningar som tillåts besöka det – utsatt kristna för exempellösa förföljelser, enligt ständiga och samstämmiga rapporter.
Men trots det sprider sig kristendomen. I landet där det är straffbart att äga en bibel kommer Guds ord bokstavligt talat från himlen, när sydkoreanska kristna skickar in biblar över gränsen med hjälp av luftballonger. Även kvarlämnade biblar och andra kristna skrifter från före Koreakriget cirkulerar bland troende.
Exakta uppgifter är förstås omöjliga att få från det slutna landet, särskilt som antalet avhoppare närmast strypts under de senaste åren, då Nordkorea blev om möjligt ännu mer slutet än tidigare, i syfte att stoppa covidpandemin. Men den information som trots allt sipprar ut gör gällande att i landet där kristendomen är förbjuden finns mellan 100 000 och 400 000 kristna, enligt bland andra Open Doors och Amnesty International.
“Betyder fantastiskt mycket att vara där”
På torsdagen kom rapporter om att landet är på väg att öppna för turister igen. Och då kan det faktiskt vara idé för kristna att resa dit, säger Peter Paulsen, generalsekreterare för Open Doors i Sverige.
– Bara att vara där betyder fantastiskt mycket för de kristna i landet. Man ska inte förvänta sig att träffa kristna, men man kan berätta att man har varit där, att man bryr sig om situationen och att man är på plats för dessa länder. Det uppmuntrar de kristna, säger han.
Väldigt, väldigt mycket är hemligt när det gäller Open Doors arbete för kristna i Nordkorea, men Peter Paulsen antyder att man har goda kontakter med kristna inne i landet, och att organisationen i så fall skulle kunna berätta för dessa att de inte är ensamma, att deras trossyskon varit på plats och bett för en förändring.
“De kristna behöver allt stöd de kan få”
Just nu pågår dessutom arbetet med att översätta en bok från Open Doors i Nederländerna om Nordkorea och situationen för de kristna där, som väntas på svenska till jul, berättar Peter Paulsen. I höst besöks också organisationens regionala konferens i Jönköping av pastor Kyoung So, som blev kristen i Nordkorea och sedermera flydde landet, och som idag arbetar som pastor i Sydkorea och med att hjälpa andra nordkoreaner som flytt. Eventuellt kommer Open Doors också att arrangera en resa till landet – högst diskret, förstås.
– Blir man påkommen som praktiserande kristen blir man sedd som fiende till staten av högsta rang. Så de kristna behöver allt stöd de kan få, säger Peter Paulsen.
---
Fakta: Nordkorea
- Styrs enväldigt av Kim Jong-un, den tredje generationen i Kimdynastin, vilken tog makten 1948 och konsoliderade den efter Koreakriget 1950-53.
- Personkulten kring klanen Kim är på den nivån att varje familj förväntas ha porträtt av de tidigare ledarna Kim Jong-il och Kim Il-sung på framträdande plats i bostaden, rengöra dessa med för ändamålet avsedda dukar – och rädda dem före allt annat till exempel i händelse av eldsvåda.
- Kim Il-sung (1912-1994), den förste i dynastin, är fortfarande landets officielle president: han utnämndes till Nordkoreas “evige president” fyra år efter sin död. Nordkorea har därmed kallats “världens enda nekrokrati”.
- All utbildning, inklusive högre utbildning på universitetsnivå, kräver att man också ingående studerar landets officiella ideologi Juche, eller kimilsungism–kimjongilism som den också kallas; ursprungligen en utläggning av marxism-leninism, men som idag har mycket lite med traditionell kommunism att göra.
- Medlemmarna i Kimdynastin tillskrivs ofta övernaturliga egenskaper av den officiella propagandan, som att de fötts på det heliga berget Paektu under diverse naturfenomen, att de inte behöver gå på toaletten, att de är naturbegåvade experter inom alla möjliga områden.
- Avhoppare som växt upp under regimen har följaktligen vittnat om att de trodde att medlemmarna i Kimdynastin bokstavligt talat var gudar som kunde läsa medborgarnas tankar. Därmed blir också andra religioner konkurrenter till den statliga personkulten.
---