Nyheter

Bör pastorer vara aktiva i partipolitik? Så svarar andra samfundsledare

”Den som tjänar i en församling måste vara vaksam på var lojaliteten ligger” • ”Har valt att aldrig uttala mig om vad jag röstar på” • ”Ledarskap i en församling kan vara ett hinder för att vara aktiv i ett parti”

I en stor intervju med Dagen berättar Equmeniakyrkans nyvalda kyrkoledare Karin Wiborn om sitt medlemskap i Vänsterpartiet. Dagen har frågat tre andra samfundsledare hur de ser på frågan om partiengagemang för pastorer.

Partimedlemskapet framkommer i den sista delen av Dagens intervjuserie Sommarsamtal med samfundsledarna. I många år har Karin Wiborn, som nyligen valdes till kyrkoledare i Equmeniakyrkan, röstat på Vänsterpartiet. För tre val sedan blev hon medlem i partiet, berättar hon i intervjun.

– Jag gillar partiets värderingar och hade i väldigt många val röstat på det. Det handlar ju mycket om det som vi har pratat om nu: jämlikhet, rättvisa, människosynsfrågor, säger Karin Wiborn.

Kan det hända att moderater eller sverigedemokrater bland Equmeniakyrkans medlemmar inte känner sig välkomna när kyrkoledaren nu presenterar sig som vänsterpartist? Risken finns, medger Karin Wiborn, men tillägger att hon inte har någon synpunkt på medlemmarnas partisympatier.

– Jag hoppas innerligt att vi har förmågan att ha fokus på Jesus i centrum.

Men kan man vara pastor i Equmeniakyrkan och sympatisera med exempelvis M eller SD? Karin Wiborn svarar:

– Ja, det kan man väl vara. Vi frågar ju inte efter partipolitisk anslutning. Det är inte det som avgör om man är en god pastor eller inte. Jag kan tänka mig att man, ur mitt perspektiv, har en del att förklara om man väldigt starkt stödjer Sverigedemokraterna, som jag har svårast att förstå. Men jag skulle inte säga att man inte är välkommen att vara pastor i Equmeniakyrkan för det, men jag skulle vilja veta lite om hur man resonerar.

Dagens sommarsamtal. 
Karin Wiborn, kyrkoledare för samfundet Equmeniakyrkan.

EFK-ledaren: ”Väldigt klurigt”

Ingen av de övriga samfundsledarna har i Dagens intervjuserie avslöjat sina partipolitiska sympatier, men samtliga har fått den hypotetiska frågan vilket regeringsdepartement de skulle välja att leda. Linalie Newman, en av Evangeliska frikyrkans två missionsdirektorer, svarar att hon aldrig skulle bli minister i en regering som – precis som den nuvarande regeringen – är beroende av Sverigedemokraterna. Det skulle ”kosta för mycket av mina övertygelser”, uppger hon i intervjun.

Samtidigt säger Linalie Newman, när Dagen på nytt talar med henne, att partipolitiskt engagemang är ”väldigt klurigt” för pastorer och kyrkliga ledare.

Linalie Newman är missionsdirektor för EFK.

– Jag har respekt för att Karin gör en annan bedömning, men själv tänker jag att en pastor som är medlem i ett politiskt parti riskerar att inte bygga förtroende hos alla medlemmar i församlingen, säger Linalie Newman.

Men hon anser inte att kyrkan ska avstå från att ta ställning i politiska frågor. Tvärtom måste kyrkan ”hela tiden lyfta det som är Jesu politik”, säger Newman.

– Den politiken, ideologin, läran, hittar man i Jesu programförklaring i Lukas 4: frihet för de fångna, syn för de blinda, frihet för de betryckta och att förkunna ett nådens år. Sedan finns det kristna i alla politiska partier, och man måste kunna dela nattvardsgemenskap utan att förenas av partipolitisk färg.

I EFK finns, eller har det i vart fall funnits, pastorer som engagerat sig partipolitiskt, berättar Linalie Newman.

Vad säger du till de pastorerna?

– Vårt samfunds konstruktion innebär att jag som samfundsledare inte står över pastorn, utan det är den lokala församlingens sak att göra den bedömningen. Men min syn är att ledarskap i en församling kan vara ett hinder för att vara aktiv i ett parti. Man ska kunna vara pastor för både sverigedemokrater och vänsterpartister i församlingen.

Pingstledaren: ”Man kan bli fångad”

Pingst FFS föreståndare Pelle Hörnmark säger till Dagen att partipolitik ”ibland tyvärr kräver viss lojalitet med partiet”.

– Samhällsengagemang ser jag som något positivt, men jag tror att den som tjänar i en församling måste vara vaksam på var lojaliteten ligger. Man kan ibland bli fångad i någonting som egentligen går emot vad man själv tycker eller vad församlingen står för, säger han.

Dagens sommarsamtal. Pelle Hörnmark är ledare för Pingst FFS.

Har du sett exempel på det?

– Kanske inte i Sverige, men man ser ju att kyrkan i exempelvis USA har blivit alltför politiserad.

Vad ger du för konkret råd till en pastor som funderar på att engagera sig i partipolitik?

– Har man valt att bli pastor tror jag att man har förstånd och klokskap nog att själv fatta ett bra beslut, säger Pelle Hörnmark.

Alliansmissionsledaren: ”Viktigt att det inte blir splittrande”

Svenska alliansmissionens samfundsledare, missionsföreståndaren Ulf Häggqvist, framhåller att det är en rättighet för var och en – också en pastor – att vara medlem i ett politisk parti. Men samtidigt rekommenderar han att pastorer håller låg profil i fråga om sina eventuella engagemang i politiken.

Svenska alliansmissionens missionsledare Ulf Häggqvist berättar om sorgen som följde honom efter diskoteksbranden i Göteborg 1998, om växande församlingar utanför storstäderna och om vad i kristet klosterliv som inspirerar honom.

– Om jag går till mig själv så har jag valt att inte engagera mig i något parti och aldrig uttala mig om vad jag röstar på. Det är viktigt att det inte blir splittrande. Det är mitt val som jag själv står för, säger Ulf Häggqvist.

Är det lämpligt att som pastor engagera sig i ett politiskt parti?

– Det är en svår fråga. Det beror mycket på hur man kan hantera det. Det måste individen själv få avgöra.

---

Fakta: Sommarsamtal med samfundsledarna

  • I en intervjuserie om åtta delar har Dagen i sommar intervjuat ledarna för sju kristna samfund: Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Evangeliska frikyrkan, Svenska alliansmissionen, Katolska kyrkan, Pingst FFS och Equmeniakyrkan.
Sommarsamtal med samfundledarna.

Läs alla intervjuerna här:

---

Fler artiklar för dig