Nyheter

Man sparkas efter att ha vägrat skaka hand med kvinnliga kollegor

Mannen menade att det gick emot hans muslimska tro och fick sparken redan första dagen på jobbet

Första dagen på jobbet gick inte som planerat. Den muslimske mannen vägrade skaka hand med kvinnor med hänvisning till sin tro. Efter att ha sparkats från jobbet har han nu vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Måste man skaka hand med människor av motsatt kön? För de flesta i Sverige är det här en självklarhet, men det finns samtidigt traditioner där det anses förbjudet.

En muslimsk man menar sig nu ha blivit diskriminerad efter att ha blivit avskedad på sitt jobb inom hemtjänsten i Härryda kommun. Det var redan på hans första arbetsdag som det uppdagades, då han vägrade handhälsa med sina kvinnliga kollegor.

Mannen ska då ha hänvisat till sin muslimska tro och sagt att han “tror på islam till 100 procent”, rapporterar Dagens Nyheter.

Det dröjde inte länge innan mannen kallades in till ett samtal med en chef på kommunen som förklarade att det var ett krav att skaka hand med kvinnor för att få behålla jobbet. Eftersom mannen vägrade gå med på det blev han uppsagd.

DO-anmälan

Efter händelsen har den muslimske mannen vänt sig till DO, Diskrimineringsombudsmannen, som håller på att behandla ärendet och därför inte kan uttala sig om det just nu. Men om det visar sig att det här är diskriminering kan Härryda kommun tvingas att betala skadestånd.

På sin hemsida skriver DO generellt om problematiken, där de menar att en arbetsgivare inte kan kräva att en anställd hälsar på ett visst sätt, exempelvis genom att ta i hand. “Däremot kan arbetsgivaren begära att en arbetstagare inte ska särbehandla någon”, skriver DO.

Upplevde sig kränkta

Det innebär att man måste behandla män och kvinnor lika, exempelvis i hur man hälsar. Men även DO medger att det ibland kan finnas skäl till individuella anpassningar.

Härryda kommun har i ett skriftligt uttalande till DN förklarar att man sade upp mannen eftersom de kvinnliga arbetstagarna upplevde sig kränkta och särbehandlade efter att mannen vägrat att hälsa på dem. De menade också att det här skulle kunna orsaka problem med brukarna som man som anställd kommer i kontakt med inom hemtjänsten.

Flera fall

Bland muslimer finns det olika åsikter om det här fenomenet, där många inte har några som helst problem med att ta en människa av motsatta könet i hand, medan mer konservativa håller strängt på denna regel. Vid vissa tillfällen har det också skapat stora rubriker. Exempelvis blev det en politisk skandal i Miljöpartiet år 2016 då en av deras politiker, Yasri Khan, vägrade handhälsa med en kvinnlig reporter. Han valde efter det att lämna partiet efter omfattande kritik.

I Norge blev det också en stor sak av att en muslimsk kvinna vägrade ta emot kronprins Haakons utsträckta hand då han besökte en moské år 2019. Många norrmän ansåg att det här var ett respektlöst beteende, medan andra tyckte att det var en acceptabel kulturkrock som snabbt reddes ut då kungligheten fick lära sig att hälsa på annat sätt.


Fler artiklar för dig