Nyheter

Kraftfulla protester mot bosättarvåld på Västbanken

I skuggan av våldet drabbas även kristna palestinier då de tvingas att lämna sina hem

“Det här är inte Torahns eller judendomens väg”, kommenterade Israels president Isaac Herzog då han tog avstånd från en attack mot en palestinsk by. Det brutala våldet mot civila palestinier på Västbanken gick den här gången så långt att till och med högernationalistiska israeliska politiker tog avstånd.

I skuggan av kriget i Gaza har också konfliktnivån på Västbanken eskalerat, där extrema israeliska bosättare gång på gång trakasserat och överfallit palestinier. I torsdags natt attackerades den palestinska byn Jit, där bilar och byggnader sattes i brand av en mobb, flera av förövarna var maskerade. En 23-årig palestinier sköts också ihjäl.

Händelsen har fördömts av en enig omvärld som kritiserar Israel för att inte ta itu med bosättarnas våld riktad mot civila palestinier. Även inne i Israel är reaktionerna starka, med avståndstagande från högsta möjliga instans.

Inte judendom

“De som är skyldiga till denna kriminella handling ska fångas och åtalas”, kommenterade premiärminister Benjamin Netanyahu, som i ett uttalande var tydlig med att enskilda medborgare inte har rätt att ta lagen i egna händer på det här sättet, rapporterar Jerusalem Post.

Även president Isaac Herzog har i hårda ordalag fördömt attacken och menar att det här är en extrem minoritets agerande. Han betonar också att det här inte är något som har stöd i Torahn eller judendomen, en tydlig markering mot bosättare som ofta själva är djupt religiösa.

Händelsen har utretts snabbt och man har konstaterat att bosättarna kunde gå på offensiven samtidigt som militärer fanns i närheten, utan att ingripa, rapporterar Haaretz.

Tidningen citerar också en person inom militären som använder ordet pogrom för att beskriva bosättarnas attack, alltså ett ord som historiskt har använts när judar attackerats.

- Soldaterna gjorde ingenting för att stoppa pogromen, säger personen som citeras.

Oväntade fördömanden

Israel styrs i dag av en högerkoalition där extrema nationalistpartier ingår. Här finns två kontroversiella ministrar, Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, som skapar rubriker på löpande band på grund av sina aggressiva uttalanden riktad mot palestinier. Men nu, efter attacken mot byn Jit, låter det annorlunda.

Båda två fördömer attacken och betonar att det är militären och säkerhetstjänsten som ska upprätthålla lagen och bosättarna benämns som kriminella anarkister.

Fortsatt bosättarpolitik

Samtidigt som Israel unisont fördömer attacken mot den palestinska byn Jit och våldet som riktas mot civila palestinier fortsätter man en kontroversiell bosättarpolitik som tvingar palestinier att maka på sig. Det här drabbar även kristna palestinier på Västbanken, bland annat i byn al-Makhrur i närheten av staden Beit Jala, där kristna palestinier nu kämpar för att få behålla sina hem.

Här kommer kritiken främst från enskilda israeliska organisationer som Peace Now och Rabbis for Human Rights som menar att Israel inte har rätt att bygga fler bosättningar på Västbanken. Även här möter Israel internationellt fördömande, då bosättarpolitiken undergräver en tvåstatslösning och skapandet av en palestinsk stat.

Fler artiklar för dig