Nyheter

Frikyrkor tar ny strid för dop i Genèvesjön

Vill inte ingå formell överenskommelse med staten, vilket krävs för att få döpa på offentlig plats

För två år sedan bad två schweiziska frikyrkor om att få anordna troendedop i Genèvesjön. Svaret blev nej, ända upp i landets högsta domstol. Nu går en av församlingarna vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, och hävdar att kravet på att först ingå ett formellt avtal med staten bryter mot religionsfriheten.

Det är L’église évangélique de Cologny i Genève-kantonen som har valt att stämma den schweiziska staten, med stöd av Schweiziska evangeliska alliansen och Federationen av franskspråkiga evangeliska kyrkor i Schweiz.

Varje rättsinstans i landet har nämligen förklarat att de kyrkor som vill anordna dop på offentlig plats enligt lagen måste vara registrerade genom staten.

”För att ingå en relation med staten måste den religiösa organisationen underteckna en åtagandeförklaring. Förklaringen innehåller bland annat ett erkännande av den schweiziska rättsordningens företräde framför alla religiösa förpliktelser som strider mot den, i synnerhet när det gäller familjerätten”, står det i det federala domslut som kom tidigare i år, enligt tidningen Le Matin.

”För religiösa organisationer är begränsningen minimal. Allt de behöver göra är att begära tillträde till förbindelserna med staten och underteckna åtagandeförklaringen, för att sedan kunna begära att förrätta religiösa riter i det offentliga rummet”.

”Misstänkta på förhand”

Församlingen som nu överklagar beslutet hävdar att kravet på registrering strider mot religionsfriheten, eftersom den ger staten ”makten att avgöra vilka grupper som får utöva sin religionsfrihet i det offentliga rummet, och vilka grupper som förnekas detta”, skriver organisationerna bakom överklagandet, enligt Evangelical Focus.

”Vi står upp till försvar för möjligheten att uttrycka sin tro och religionsfrihet på ett fredligt sätt, både enskilt och i offentligheten, med respekt för myndigheterna och med hänsyn till allas känslor.”

Schweiziska evangeliska alliansen menar i ett separat uttalande att kravet på ett avtal med staten innebär att ”religiösa organisationer behandlas som misstänkta på förhand”, skriver Evangelical Focus.

”Staten kan ge fördelar åt religiösa organisationer som väljer att upprätthålla relationer med den, men den borde inte kunna begränsa de andras rättigheter. Normen borde vara full åtskillnad mellan kyrka och stat.”

Fler artiklar för dig