Nyheter

Fest när Equmeniakyrkan vigde 34 nya pastorer och diakoner till tjänst

Samfundets årskonferens bjöd på tårar, debatter, kompromissade beslut och avslutades med att sända ut nya medarbetare

Equmeniakyrkans kyrkokonferens i Göteborg avslutades med en feststund, då samfundet under högtidlighet och jubel ordinerade nya pastorer och diakoner.
– Det känns stort, det känns roligt och framför allt känns det rätt, säger en stolt Joel Wanemark som nu äntligen är pastor i Equmeniakyrkan.

GÖTEBORG. Uppklädda, glada och stolta. Sammanlagt är det 34 personer som ställt sig uppe på scenen under söndagsgudstjänsten, alla redo att gå ut i tjänst inom Equmeniakyrkan. 20 av dem är nyutbildade pastorer, 11 är diakoner och ytterligare tre är pastorer som välkomnas hit från annat samfund.

De avlägger högtidliga löften och får förbön från kyrkoledarna, samt välkomnas av de församlade med en rungande applåd och sedan en svängig afrikansk gospel.

En av dem som nu är färdig pastor i samfundet är Joel Wanemark som Dagen träffade under samfundets kyrkokonferens.

– Det här har varit en tanke som grott i mig under en väldigt lång tid. Jag är 33 år och tanken på att bli pastor har funnits sedan jag var i övre tonåren, berättar han.

– Equmeniakyrkan har alltid varit ett andligt hem för mig och när jag väl landade i att pastorskallet var för mig så var det Equmeniakyrkan som gällde.

Fast egentligen är det inte den traditionella rollen som pastor i en församling som han trånat efter, utan det som gjorde att han till slut valde att utbilda sig till pastor handlade om något annat.

– Det var när jag kom i kontakt med sjukhuskyrkan och insåg att det fanns mer än att bara stå framme i en kyrka och predika, man kan vara pastor på annat sätt.

Så målet på sikt är att jobba i sjukhuskyrkan, även om rollen just nu är som pastor i Bifrostkyrkan.

Joel Wanemark är en av cirka 30 som ordineras till tjänst i Equmeniakyrkan i samband med kyrkokonferensen år 2024.

Du har drömt om det här sedan tonåren och nu är du framme vid målet, hur känns det?

– Det känns stort, det känns roligt, det känns också helt rätt, säger Joel och skrattar glatt.

– Det är en väldigt skön känsla.

Joel Wanemark är en av cirka 30 som ordineras till tjänst i Equmeniakyrkan i samband med kyrkokonferensen år 2024.

Nya ledare

Equmeniakyrkans årliga kyrkokonferens bjöd i år på många saker. Mest fokus har det varit på valet av nya kyrkoledare, där ombuden röstade fram Karin Wiborn och Niklas Piensoho, vilket skedde efter en timslång debatt.

Valet av nya kyrkoledare innebar också att Lasse Svensson avtackades efter 12 år som samfundsledare, vilket blev en känslosam punkt på programmet med tårar i ögonen.

Karin Wiborn och Lasse Svensson träffar varandra i samband med Equmeniakyrkans kyrkokonferens år 2024.

Beslut i flera frågor

Flera sakfrågor har också diskuterats under dagarna i Göteborg, bland annat ett förslag att banta ner antalet regioner från sju till fem. Efter en längre diskussion nådde kyrkokonferensen fram till ett kompromissbeslut, där styrelsen får i uppdrag att ta fram en lämplig regionindelning till nästa års konferens, även om man här och nu inte slog fast exakt hur många regioner som ska finnas i förslaget.

Bild från Equmeniakyrkans kyrkokonferens år 2024. Equmeniakyrkan

---

Fakta: Equmeniakyrkan

  • Varje år har Equmeniakyrkan sin kyrkokonferens, vilket är samfundets högsta beslutande organ.
  • I år har man samlats i Göteborg, bland annat för att välja nya kyrkoledare.
  • Flera andra punkter stod också på programmet som berör samfundets framtid.

---

Fler artiklar för dig