Nyheter

Fältpräst knivhuggen på Irland - utreds som terrordåd

Premiärministern fördömer attacken och berättar att han pratat med prästen som vårdas på sjukhus

En katolsk präst verksam inom den irländska militären fick ta emot flera knivhugg utanför ett militärområde och vårdas nu på sjukhus. Dådet utfördes av en 16-åring, som enligt polisen ska ha radikala muslimska åsikter.

Det var i utkanten av staden Galway på Irland som den 52-årige fältprästen Paul Murphy attackerades när han satt i en bil utanför en militäranläggning. Skadorna ska vara omfattande, där förövaren ska ha huggit honom gång på gång med en kniv. Förövaren var en 16-årig pojke som snabbt kunde omhändertas.

Polisen utreder attacken som ett terrordåd och enligt polisen ska den unge förövaren, vars identitet hålls hemlig, sympatisera med den muslimska terrorgruppen Islamiska staten, rapporterar Irish Times.

Överlevde dådet

Trots att han tagit emot flera knivhugg så överlevde Paul Murphy attacken och från sjukhuset har han via Facebook tackat för alla förböner han fått.

Irlands premiärminister, Simon Harris, var tidigt ute och fördömde dådet och berättar på plattformen X att han varit i kontakt med Paul Murphy efter att han opererats. Han beskriver honom som en snäll, vänlig och omtänksam man full av tro och medkänsla.

“Det var en ära att få prata med honom och att få berätta att hela landet önskar honom allt gott under tillfrisknandet.”

Bön om förlåtelse

Även den katolska kyrkan på Irland har reagerat kraftigt på attacken, där biskop Alphonsus Cullinan gjort ett skriftligt uttalande där han både fördömer attacken i hårda ordalag, för att sedan också uppmana alla att be för förövaren.

“Jag uppmanar alla att delta med mig i bön, inte bara för vår skadade präst, utan också för individen som ansvarade för det som hänt”, skriver biskopen i sitt uttalande där han betonar vikten av försoning och förlåtelse.

Fler artiklar för dig