Nyheter

Billy Graham-bråk inför presidentvalet i USA

Sonen stödjer Trump och barnbarnet stödjer Harris

Den inflytelserike predikanten Billy Graham, som dog för åtta år sedan, används nu i en politisk reklamfilm för Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Det här är något som Billy Grahams son, Franklin Graham, reagerar på och menar att hans avlidna pappa var en Trump-supporter. Samtidigt finns det andra släktingar som vill blanda sig i.

– Har du varit vid korset och erkänt att du syndat, och sagt att du är villig att förändra ditt sätt att leva.

Så säger den legendariske predikanten Billy Graham i en av sina historiska predikningar som nu används inför presidentvalet i USA. I kampanjvideon klipper man sedan in en intervju med Donald Trump som får frågan om han någonsin bett Gud om förlåtelse.

– Det var en tuff fråga, svarar han.

– Jag är tveksam till att jag har det.

Donald Trump förklarar sedan att han inte är intresserad av att blanda in Gud på det sättet. Den korta videosnutten avslutas med en pekpinne av söndagsskolekaraktär för att göra kontrasten mellan Donald Trump och Billy Graham så uppenbar det bara går.

Filmen har tagits fram av organisationen ”Evangelicals for Harris”, en grupp som utifrån en evangelikal kristen grund kampanjar för Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris.

Sonen reagerar

Men att på detta sätt svartmåla Donald Trump med hjälp av Billy Graham har inte gått familjen Graham obemärkt förbi. En som reagerat kraftfullt är pastor Franklin Graham, en av Billys söner.

”Liberalerna använder sig av vad som helst för att promota presidentkandidaten Harris”, skriver han på plattformen X.

Han tycker att denna politiska reklam är ovärdig och att man medvetet försöker missleda väljare. Till saken hör att Franklin Graham i många år varit en trogen supporter till Donald Trump, bland annat fick han hålla i bönen då Trump installerades som president år 2017.

Franklin Graham vill också påminna om att hans far strax innan han dog år 2016 berättade om att han uppskattade Donald Trump, inte minst hans konservativa värderingar.

”Om han hade levt i dag, så skulle min pappas synsätt och åsikter inte ha förändrats”, skriver Franklin Graham.

Barnbarnet engagerar

Samtidigt träder nu en annan av Billy Grahams ättlingar fram, nämligen hans barnbarn Jerushah Duford, som gör rubriker efter att ha anslutit sig till kampanjen ”Evangelicals for Harris”. Bland annat förklarar hon hur illa berörd hon blev när Donald Trump inför valet 2016 skröt med sina övergrepp på kvinnor och hur hon chockerades över hur kristna ledare gjorde honom till en förebild för manligt ledarskap.

”Det här krossade mitt hjärta, och jag kunde se hur människor som var nyfikna på Jesus och hans lära fick nog och vände 180 grader och började gå raka vägen bort från den tro jag själv har”, säger Jerushah Duford, återgett av Newsweek.

Trumps kärntrupp

Vita evangelikala kristna har i de senaste två valen varit något av Donald Trumps kärntrupp och inför det stundande valet pågår nu en intensiv kamp både från republikanskt och demokratiskt håll för att få deras röster. Och nu används alltså Billy Graham som slagträ i debatten.

Evangeliclas for Harris har också på X replikerat på Franklin Graham inlägg. Nu anklagar de honom för att i det närmaste avguda Trump på bekostnad av att sprida evangeliet.

”Vi röstar på Harris men vi lovprisar Jesus”, pikar de predikanten där de sedan lite provokativt berättar att även Franklin Graham har möjlighet att krypa till korset och ta del av Guds nåd.

---

Fakta: Evangelikaler

  • Evangelikalt kristna uppskattas utgöra omkring 20 procent av USA:s befolkning, även om det finns olika statistiska uppgifter.
  • Politiskt har de länge stått till höger och röstat på Republikanerna, 80 procent av vita evangelikala väljare har också i de senaste valen röstat på Donald Trump.
  • Svarta evangelikala väljare röstar i högre utsträckning på Demokraterna.

---

Fler artiklar för dig