Nyheter

V-ledaren pressas om antisemitism inom partiet

“Det är anmärkningsvärt att ett antirastiskt parti ser judehat inom partiet som en lokal fråga”

Flera medier vill få svar från Nooshi Dadgostar (V) efter att en lokal ledare i Vänsterpartiet uttryckt sitt stöd för terror mot Israel och spridit antisemitiskt material i sociala medier. Men trots upprepade förfrågningar om intervjuer så håller partiledaren tyst.

Det började med att Sydsvenskan granskade Palestinademonstrationerna i Malmö, där det kom fram flera tydligt antisemitiska inslag. Det som väcker uppseende var att det bland demonstranterna fanns representanter från Vänsterpartiet, bland annat Orwa Kadoura, vice ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

Förutom att han klappat med i ramsor som visat sitt stöd för Hamas, ska det också ha avslöjats att han spridit antisemitiskt material på sociala medier, bland annat en bild på Benjamin Netanyahu då han dricker blod ur ett glas som ser ut som Gazaremsan. Det här är en klassisk antisemitisk iscensättning av den blodtörstige juden.

V-politikern ska ha gjort flera inlägg på sociala medier som tolkas som antisemitiska, bland annat har han jämfört kriget i Gaza med Förintelsen och Netanyahu med Hitler.

Stark kritik

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har reagerat starkt på hur Orwa Kadoura uttryckt sig och undrat hur han tillåts agera som han gör som representant för ett politiskt parti.

– SKMA har flera gånger uppmanat Vänsterpartiets ledning att tydligt ta avstånd från detta, men så har inte skett. Denna tystnad är oacceptabel och beklämmande, kommenterar Ulrika Knutson, ordförande i SKMA.

Flera stämmer nu in i kravet på att Vänsterpartiet måste ta itu med antisemitism inom de egna leden, och både Sydsvenskan och vänstertidningen Dagens ETC har öppet berättat att de försökt få en intervju med partiledare Nooshi Dadgostar, men att hon tackat nej.

I stället, har de fått förklarat, anses det här vara en fråga för det berörda partidistriktet. På lokal nivå har man förklarat att man inte står bakom sin partikollegas utspel, men inga åtgärder har tagits mot honom.

Flera stämmer in

Kritiken mot hur Vänsterpartiet hanterat ärendet ökar nu.

”Det är anmärkningsvärt att ett antirastiskt parti ser judehat inom partiet som en lokal fråga. Som om att det bara handlade om lokalt käbbel, och inte förtjänade att bevärdigas med ett svar från partiföreträdare på nationell nivå”, skriver exempelvis Naomi Abramowicz på ledarplats i Göteborgs-Posten.

Flera andra ledarsidor är inne på samma linje, exempelvis Expressen och Svenska Dagbladet.

Även från politiskt håll kommer kritik, bland annat från Kristdemokraten Alice Teodorescu Måwe som på sin blogg tycker att det är märkligt att ett parti som så länge varnat för SD:s nazistiska rötter verkar oförmöget att agera på antisemitism i de egna leden. Hennes tolkning är att det handlar om att inte förlora väljare.

”För såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna innebär ett kraftigt avståndstagande från den importerade antisemitismen att man riskerar att stöta sig med en betydelsefull väljargrupp vilket, rent krass, kommer att resultera i att man förlorar röster, och därmed politisk inflytande”, skriver Alice Teodorescu Måwe.

Lyfte i valet

Vänsterpartiet har en tydlig pro-palestinsk hållning och i EU-valet tidigare i år profilerade man sig hårt när det gällde just frågan om palestiniernas sak, vilket sågs som en viktig förklaring till ett bra valresultat, speciellt i de bostadsområden där många med rötter i Mellanöstern bor.

Nooshi Dadgostar har hittills hållit sig borta från journalisters frågor om antisemitism bland partikollegor, inte heller har hon berört frågan på sociala medier där hon i stället valt att lyfta fram frågor som marknadsskolan och de höga matpriserna.

Fler artiklar för dig