Nyheter

Svenska YWAM vill fylla finlandsfärja till The Send-konferens nästa år

Hoppas på att etablera rörelsen i Sverige.

En hel chartrad finlandsfärja full med kristna ungdomar – det är vad den svenska grenen av YWAM, eller UMU som den också kallats, hoppas få ihop till den stora konferens med The Send-rörelsen som arrangeras i Helsingfors nästa år. På sikt hoppas man också kunna etablera rörelsen i Sverige.

– Om någon på Viking Line läser det här får de gärna kontakta oss, skrattar Anders Carlsson, ledare för YWAM i Sverige, när han avslöjar planerna för Dagen.

Men själva idén, däremot, är på fullt allvar. Den 7 juni nästa år arrangerar ungdomsrörelsen The Send en endagskonferens i Helsingfors, och då hoppas YWAM – som är den organisation som spridit The Send-rörelsen i världen – kunna fylla en hel färja med svenska ungdomar, som sedan åker till Finland och tillbaka över helgen. Ett stort åtagande, men Anders Carlsson tror att det inte blir så svårt att få unga att hänga på.

Kan komma till Sverige

– I Generation Z finns lite mer enkelhet än det fanns bara för 10–15 år sedan. Då var man lite mer skeptisk och undrade ”vad är det här för något”. Nu är det lite mer ”åh, kan jag vara med?”, säger han.

Hoppas ni på att det också ska få, om uttrycket tillåts, svallvågor även i Sverige?

– Ja, verkligen. Det är tydligt att det inte varit dags än att etablera The Send i Sverige, men det är klart att det finns tankar om att det nu är Sveriges tur, säger Anders Carlsson.

Överlåtelse och livsstil

The Send är en rörelse som startade för fem år sedan i Florida, och som ursprungligen bara var ett event för att inspirera ungdomar mellan 15–25 år att ta steg ut i mission. Men man vill också inspirera till att exempelvis starta kristna skolgrupper, eller på andra sätt nå ut med det kristna budskapet och leva ett aktivt kristet liv i vardagen.

– Man har använt sig av en app där man under eventet kan klicka i och signa upp vad man vill överlåta sig till, och sedan ringer någon upp och tar kontakt. Olika organisationer tar ansvar för olika saker, till exempel om man vill starta en skolgrupp, då är det Credo eller Ny Generation som ser till att vägleda, säger Anders Carlsson.

– Det är mycket mer än ett event. Det låter väldigt kort med en dag, men det handlar om en hel livsstil.


Fler artiklar för dig