Nyheter

Jakob Forssmed tävlar i veteran-VM i friidrott

Ministern ska springa 1 500 meter på tävlingarna som pågår i Göteborg just nu • “Det enda man kan vara säker på är att jag kommer slås ut i första kvalomgången.”

Årets veteran-VM i friidrott lockar över 8 000 deltagare från 111 länder till Göteborg. En av dem är den svenske idrottsministern Jakob Forssmed (KD) som inte räknar med några större framgångar i sitt 1 500-meterslopp.

Genom målmedveten och strukturerad träning de senaste åren har Jakob Forssmed – som också är ansvarig minister i relation till trossamfunden – lyckats nå sitt mål att springa milen på under 40 minuter. Men det är inte på 10 000 meter som ministern ställer upp i veteran-VM, utan i 1 500-metersloppet. Det är första gången han springer distansen, berättar han för TV4.

– Jag hoppas kunna springa ner mot fem minuter, det är mitt mål så får vi se om jag lyckas. Det är väl tveksamt, men man ska ha höga mål så kanske man når en bit i alla fall.

På frågan vad han har för känslor inför tävlingen, svarar han:

– Stor bävan, man går och känner efter förstås och känner de där krämporna och den där träningen som inte blev gjord. Men man får lita på att man har haft ett bra upplägg och göra vad man kan. Det handlar ju mest om att ha roligt.

Började springa under föräldraledighet

Jakob Forssmed är en van löpare. För tidningen Runner’s World berättar han hur han började springa under sin första föräldraledighet 2007.

– Det blev till något av ett gift, det var uppenbart för mig att jag behövde löpningen för att reglera stress, för att må bra, säger han till tidningen.

Basen i hans träning nuförtiden är cykelpendlingen från hemmet i Sollentuna till jobbet på regeringskansliet, 15 kilometer enkel väg.

– Det gör kroppen stark. Men jag märker att de veckor jag cyklar alla dagar blir löpningen lidande, det blir lite sega ben för de tuffa passen, säger han.

Tror inte på framgångar

Jakob Forssmed ger inte mycket för sina chanser att gå långt i veteran-VM.

– Det enda man kan vara säker på vad gäller mitt deltagande är att jag kommer slås ut i första kvalomgången. Min enda chans att ta guld är att fälla samtliga övriga deltagare och det kommer jag inte göra, säger han till TV4.

Även om han inte tror på några personliga framgångar, hoppas han att tävlingarna i Göteborg kan få en positiv betydelse för svenskarna.

– Ett sådant här arrangemang kan betyda mycket för folkhälsan i stort. Och flera grenar kan bli aktuella för dem som inte gillar motionslöpning. Man kan också hitta ett nytt socialt sammanhang om man går med i en klubb som har en veterangrupp, säger han till Svensk friidrotts hemsida.

---

Fakta: Veteran-VM i friidrott i Göteborg

  • Pågår 13–25 augusti.
  • Är öppen för personer över 35 år.
  • Äldsta deltagaren är Sriramulu Vallabhajosyula från Indien som är 100 år och 3 månader.
  • Tre kända svenska idrottare som tävlar är Ingemar Stenmark i stavhopp, Mattias Sunneborn i längdhopp och Mustafa Mohamed på 5 000 meter.

---

Fler artiklar för dig