Nu är det klart. Karin Wiborn och Niklas Piensoho har valts till kyrkoledare respektive biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Det skedde efter en öppen och klargörande debatt där flera ombud valde att markera sitt missnöje. Valet avgjordes sedan i en sluten omröstning.
GÖTEBORG. Att det skulle bli Karin Wiborn som blev Equmeniakyrkans nya kyrkoledare var det ingen tvekan om. Hon har lång erfarenhet inom samfundet och har de senaste åren redan varit biträdande kyrkoledare.
Niklas Piensoho däremot var inte lika självklar. Han kommer från en tjänst inom pingströrelsen, som föreståndare för Filadelfia i Stockholm, och han var också länge anonym i den process som pågick för att ta fram samfundets nya ledarskap. Här på kyrkokonferensen i Göteborg har han fått presentera sig lite extra, dagen innan kyrkoledarvalet grillades han exempelvis av Equmeniakyrkans medlemmar ute på samtalstorget, och när det väl blev dags för omröstning blev det till slut ett ja.
Stor debatt
Men valet av Niklas Piensoho skedde först efter en rejäl debatt på kyrkokonferensen, där alla åsikter fick vädras ut.
– Jag tror inte att man över en natt kan byta teologisk tradition, inledde Rune Larsson debatten som tyckte att det var olyckligt att Equmeniakyrkan skulle få en in en pingstpastor som ledare.
Flera andra hängde på.
– Det är orimligt att gå som pastor i ett samfund till ledarskap för ett annat, argumenterade Thomas Kazen.
Även Erik Amnå valde att plädera för ett nej till Niklas Piensoho, efter att först ha välkomnat honom som ny medlem i Immanuelskyrkan i Stockholm.
Starkt stöd
Men flera talare gick också upp för att försvara valet biträdande kyrkoledare.
– Jag hoppade faktiskt frivolter inuti mig själv, det här var så över förväntan. Stort bifall, kör vidare, sa Peter Lindroos med stor entusiasm.
Andra ombud gick upp med samma budskap. Exempelvis Andreas Karlsson som undrade hur man kunde ifrågasätta Niklas Piensoho bara för att han kom från pingströrelsen.
– Då tänker jag att vi kan byta namn.
Equmeniakyrkan, menade han, borde väl stå för mångfald och inte enfald.
Ja eller återremiss
Under debattens gång fick alla ombud ge direkt respons genom att visa upp orangea eller blåa lappar för att visa var sympatierna låg, där det snart blev tydligt att Niklas Piensoho hade majoritetens stöd.
Motförslaget som lades fram var att ge kyrkostyrelsen i uppdraget att ta fram ett nytt förslag och då återkomma med det nästa år, det vill säga återemittering.
Men att ge kyrkostyrelsen bakläxa och att börja om processen, det var något som flera gick upp och varnade för, då det skulle skapa djupa sår i samfundet.
– Skulle vi kräva återremiss skapar vi splittring, avslutade Gunnar Larson den drygt timslånga debatten.
Själva valet skedde sedan med hjälp av en sluten omröstning, där alla ombud fick lägga sina valsedlar. Båda valdes med klar majoritet, även Niklas Piensoho som varit omdebatterad, 456 ombud röstade ja till honom och 103 röstade nej. 17 röster var blanka.
[ Här grillas Niklas Piensoho av Equmeniakyrkans medlemmar ]
---
Fakta: Equmeniakyrkans kyrkokonferens
- Equmeniakyrkan är ett relativt ungt frikyrkosamfund som just nu har sin kyrkokonferens i Göteborg.
- Kyrkokonferensen är samfundets högsta beslutande organ och cirka 700 ombud finns på plats då beslut ska fattas.
- I fokus för årets kyrkokonferens är valet av nya kyrkoledare, där Karin Wiborn och Niklas Piensoho röstades fram.
- Men frågor som berör stadgar och regionindelning är också viktiga, bland annat efter kritik om att samfundet är på väg att bli för toppstyrt.
---