Nyheter

Ärkebiskop kallar ytterhögern för ”okristna”

Efter upploppen i Storbritannien vädjar nu kyrkans högste företrädare om försoning

Justin Welby, Engelska kyrkans ärkebiskop, markerar hårt mot de upplopp som skett i flera brittiska städer den senaste tiden, där han stämplar den politiska ytterhögern som okristen och beklagar att de ibland använder kristna symboler i sin kamp.

“Utan tvekan, ytterhögerns grupper är okristna och deras användning av vårt bildspråk är skandalös”. Så formulerar sig ärkebiskop Justin Welby då han i tidningen The Guardian gör sitt för att läsa lusen av de upploppsmakare som härjat i Storbritannien den senaste tiden. Upploppen har av många stämplats som högerextrema, inte minst eftersom man gett sig på symboliska mål som moskéer och asylboenden.

Justin Welby slår fast att upploppen är rasistiska, eftersom man riktat sig mot etniska minoriteter, muslimer och asylsökande. Dessutom, påpekar han, har de startats efter en stor desinformationskampanj.

Startade efter dåd

Upploppen började efter ett vansinnesdåd i staden Southport där en man med kniv lyckades mörda tre unga tjejer och skada ytterligare fler. Snart spred sig ryktet att det var en muslimsk asylsökande som begått brottet, vilket visade sig vara fel, men när det korrigerades hade gnistan redan tänts.

I själva verket var det en ung man född i Storbritannien men med rötterna i Rwanda som begått de fruktansvärda morden. Händelsen har chockat en hel nation och har fördömts av alla. Men när det gäller det efterföljande våldet har det öppnats en rejäl spricka i det brittiska samhället.

”Kristna ska inte ha med ytterhögern att göra”

“Låt mig vara tydlig”, skriver Just Welby efter veckor av protester och oro ute på gator och torg.

“Kristna ska inte ha något att göra med någon av ytterhögerns grupperingar, för de är okristna.”

I sin artikel i The Guardian beklagar han att det bland dessa grupper ändå används vissa kristna symboler, men enligt ärkebiskopen är det ett hån mot den kristna tron och extremhögern går emot allt vad Jesus var och stod för. Justin Welby vänder sig också direkt till muslimer och andra religiösa minoriteter för att markera att kyrkan inte står bakom upploppen i landet.

Nu vädjar han alla parter att påbörja vandringen mot försoning, vilket kan erkänner vara en svår och knepig väg och långtifrån den quick fix som många kanske hoppas på. Budskapet om försoning trummar ärkebiskopen också på då han uttalar sig i sociala medier.

Annan bild

Personer som deltagit eller försvarat demonstrationerna har en helt annan bild än den som ärkebiskopen presenterar. De menar snarare att det här handlar om vanliga britter som fått nog av samhällsutvecklingen och att de flesta inte alls är högerextrema. De argumenterar också för att det finns våldsamma element bland vissa minoritetsgrupper, där flera filmer cirkulerar på sociala medier som bevis på detta.

Fler artiklar för dig