Nyheter

Här grillas Niklas Piensoho av Equmeniakyrkans medlemmar

Många sökte sig fram till Niklas Piensoho när tillfället erbjöds på det öppna samtalstorget

Kyrkokonferensen i Göteborg är i full gång, och när Equmeniakyrkan bjuder in till ett samtalstorg dagen innan man ska välja nya kyrkoledare är det många som har en hel del de vill diskutera med Niklas Piensoho.

– Jag skulle vilja fråga dig varför du var hemlig.

GÖTEBORG. Ingela Östman från Närkes Kil har tagit klivet fram till Niklas Piensoho och nu står hon alltså öga mot öga för att få svar. Hon vill veta varför han under så lång tid var anonym i processen att ta fram nya kyrkoledare för Equmeniakyrkan. För det tog sin tid och sina spekulationer innan han trädde fram, föreståndaren för pingströrelsens stora församling i Stockholm, men efter många om och men blev hans namn offentligt och nu står han på randen till att väljas till biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan.

– Det enda kapital man har att jobba med i den situation jag är i är förtroende och att föra sådana här samtal inför öppen ridå är inte så enkelt, svarar Niklas Piensoho.

Sedan förklarar han hur han tänkt kring processen att ta fram kyrkoledare, att det är problematiskt att han som pastor i ett helt annat samfund vara öppen med en kandidatur.

– Hur skulle det gå till? undrar han.

Flera runt om blandar sig i diskussionen och frågorna fortsätter att hagla. För det här är samtalstorget, där vanliga medlemmar i Equmeniakyrkan får möjlighet att prata med kyrkoledningen om motioner och förslag som kommit in till kyrkokonferensen. Här, där man diskuterar morgondagens kyrkoledarval, är det som mest folk.

Niklas Piensoho och Karin Wiborn frågas ut på samtalstorget då Equmeniakyrkan har sin kyrkokonferens i Göteborg.

Om man förlorar

Niklas Piensoho fortsätter förklara att han varit lite tveksam på hur processen gått till.

– Hur menar du då, skjuter Ingela Östman in som fråga.

– Det kan hända att man kan bränna ut ett antal ledare, för vad händer med den som då inte blir vald, svarar Niklas Piensoho och förklarar att han har erfarenhet av sådana ”härdsmältor” sedan tidigare.

– Jag tror att du hade tjänat på att vara öppen med din kandidatur. Det är min åsikt, för då hade jag vetat lite mer om dig, svarar Ingela Östman i sin tur.

Hon är långtifrån ensam om att vilja fråga Niklas Piensoho än det ena än det andra, men just det här att han under lång tid var anonym under processens gång är det många som vill fråga om.

Längtar till beslut

Karin Wiborn, den andra föreslagna kyrkoledaren, är också på plats för att svara på frågor. Hon behöver inte alls på samma sätt svara på kritiska frågor med tanke på att hon är väl förankrad inom samfundet som ledargestalt.

– Jag är lugn och cool, säger hon till Dagen.

– Snarare är jag mer nyfiken och längtar efter att man fattar besluten, så att jag vet vad jag har att jobba med.

Niklas Piensoho och Karin Wiborn frågas ut på samtalstorget då Equmeniakyrkan har sin kyrkokonferens i Göteborg.

Hon kan också glatt förklara syftet med samtalstorget, att här har alla vanliga medlemmar möjligheten att stöta och blöta förslagen som kommit in och att det via detta forum faktiskt går att påverka de kommande besluten, i sann demokratisk anda. Men alla frågor går så klart inte att kompromissa om, exempelvis när det gäller valet av kyrkoledare där man bara kan säga ja eller nej.

Ombuden väljer

I drygt två timmar fick Niklas Piensoho svara på frågor innan samtalstorget stängdes ned.

– Jag känner mig väldigt glad, säger han till Dagen direkt efteråt.

– Det har varit många goda samtal och relevanta frågor.

Förutom om hur själva processen att utse ledare har gått till har många också velat fråga honom om hans inställning till hbtq-frågor.

– Från olika infallsvinklar, konstaterar Niklas Piensoho.

Men frågor har också berört engagemang kring ungdomarnas situation och vad han kan göra för att bidra med djärvhet och förnyelse.

Cirka 700 ombud finns på plats i Svenska Mässan i Göteborg och på fredag strax efter elva ska valet av kyrkoledare ske. När det gäller valet av kyrkoledare krävs två tredjedelars majoritet, när det gäller biträdande kyrkoledare krävs det enbart enkel majoritet.

Niklas Piensoho och Karin Wiborn frågas ut på samtalstorget då Equmeniakyrkan har sin kyrkokonferens i Göteborg.


Fler artiklar för dig