Efter en lång process är det nu slutligen dags för Equmeniakyrkan att välja nya kyrkoledare. Det sker på kyrkokonferensen som hålls i Göteborg, där samfundet även ska diskutera flera frågor som kan få stor betydelse för framtiden.
Karin Wiborn har föreslagits som ny kyrkoledare och Niklas Piensoho som biträdande, även om de båda är överens om att det i praktiken rör sig om ett delat ledarskap. Det är på fredag, strax innan lunch, som ombuden får säga sitt då Equmeniakyrkan ska hålla sin omröstning på den stundande kyrkokonferensen.
Troligast kommer ombuden att rösta ja på lagda förslag och en ny ledarduo får mandat att leda Equmeniakyrkan in i framtiden. Det markerar också slutet på Lasse Svenssons tid som kyrkoledare, där han kliver åt sidan efter tolv års ledarskap.
Intern kritik i samfundet: Vill stoppa stadgar
Kyrkokonferensen är Equmeniakyrkans högsta beslutande organ och hålls i år i Göteborg. Mycket fokus inför detta möte har legat på valet av kyrkoledare, men flera heta sakfrågor finns också på bordet. Bland annat ser det ut att bli en debatt om samfundets identitet och frågan om hur pass autonoma församlingarna ska vara.
Rent konkret handlar det om att det föreslagits förändringar i Equmeniakyrkans stadgar. I ett förslag till en revidering har det kommit in skrivelser som har tolkats som att samfundsledningen ska få mer att säga till om på bekostnad av församlingarna.
Bland annat har kritik kommit från en församling i Helsingborg som skrivit en motion för att belysa detta.
– Det vi vänder oss emot är en riktning där vi skulle röra oss ifrån att vara en församlingsrörelse, säger Lars Dalesjö, ordförande i Slottshagskyrkan i Helsingborg, till Dagen.
Själv har han sin historiska bakgrund i Baptistsamfundet, där den lokala församlingens självständighet var det självklara, men med de nya stadgarna ser han en risk att Equmeniakyrkan börjar röra sig mer i riktning mot en episkopal kyrka, där det alltså är samfundet som bestämmer över församlingarna.
Ser ni en risk för att samfundet kan bli mer toppstyrt?
– Ja, så är det. Det är en kyrkosynsfråga. Equmeniakyrkan var inte en toppstyrd kyrka när vi bildades, men det finns en risk att vi rör oss i den riktningen, säger Lars Dalesjö.
– Vår motion bygger på att vi inte ska anta de nya stadgarna.
Även Dagens ledarskribent Öyvind Tholvsen har skrivit om ämnet på ledarplats i tidningen, där han ser liknande tendenser i flera frikyrkosamfund.
Orättvist att placera möten i Stockholm
En annan fråga som det ska beslutas om handlar om kyrkokonferensernas framtid, med förslag på att det vartannat år ska vara ett beslutande möte, vartannat år en träff där man har en mer visionär konferens. Kritiken som kommit in handlar om att de beslutande kyrkomötena föreslås placeras i Stockholm, vilket riskerar bli orättvist.
Ett annat förslag som ligger på bordet handlar om en geografisk omdisponering av Equmeniakyrkan. I dag är samfundet indelat i sju olika regioner, men förslaget är att det nu ska bantas ned till fem. Kyrkostyrelsen önskar att man nu tar ett inriktningsbeslut för att under ett års tid kunna förbereda sig för det bekräftande beslutet vid nästa års kyrkomöte.
Equmeniakyrkans kyrkokonferens kommer i år att hållas parallellt med metodisternas världskonferens, där den svenska och internationella konferensen kommer att hållas sida vid sida, vilket Dagen skrivit om tidigare.
[ 2 000 metodister från hela världen till världskonferens i Göteborg ]
---
Fakta: Equmeniakyrkans kyrkokonferens
- Konferensen hålls 14–18 augusti på Svenska mässan i Göteborg.
- I samma lokaler hålls parallellt metodisternas världskonferens, och sammanlagt väntas flera tusen personer vara på plats.
---