Pew Research Center har kartlagt religiositeten i 102 länder mellan 2008 och 2023. I topp ligger länder söder om Sahara i Afrika. I botten: länder som Sverige, och Estland. Samtidigt återfinns några av världens mest flitiga bedjare i Latinamerika.
Ända sedan 2008 har Pew Research Center frågat människor runt om i världen hur viktigt religion är i deras liv, och hur ofta de ber. Nu har forskningsinstitutet sammanställd svaren i en rapport. Mönstret som framträder är entydigt: I de 102 länder och regioner som undersökts 2008 and 2023, skattar människor religion allra högst i Afrika söder om Sahara, i Latinamerika och i Mellanöstern/Nordafrika.
Minst 90 procent av de vuxna som tillfrågats i en rad länder söder om Sahara i Arika – Senegal, Mali, Tanzania, Guinea-Bissau, Rwanda och Zambia – svarar att religionen är mycket viktig i deras liv. Även Latinamerika hamnar högt, särskilt i Guatemala, Paraguay, Costa Rica och Honduras.
Minst religiösa förefaller människor vara i Europa och i Östasien. Där säger mindre än 10 procent att religion är mycket viktigt i deras liv.
Japan hamnar i den absoluta botten, med Sverige på sjunde plats nedifrån räknat. Bara i Storbritannien, Schweiz, Danmark, Tjeckien och Estland säger sig människor vara ännu mindre religiösa. I Norden är det bara Norge som hamnar något högre – här skattar nästan 20 procent av de tillfrågade religion som ”mycket viktigt” i sitt liv.
Indoneserna flitigaste bedjarna
I södra och sydöstra Asien är bilden mindre tydlig, enligt rapporten. I Indonesia ser visserligen nästan alla vuxna religion som något mycket viktigt. Medan betydligt färre (36 respektive 26 procent) säger detsamma i Singapore och Vietnam.
USA hamnar i mitten. Där säger 42 procent av de vuxna tillfrågade att religion är mycket viktigt.
Hur ser det då ut med bönelivet i dessa länder? Indonesien och Nigeria ligger i topp. Men även i Guatemala, Paraguay, Costa Rica och Honduras säger en överväldigande majoritet av de tillfrågade att de ber dagligen.
Allra minst benägna att be dagligen är britterna. Men även här placerar sig Sverige långt ned – drygt 10 procent av de tillfrågade svenskarna säger sig be dagligen, jämfört med närmare 20 procent av både norrmän och finländare.
Att ringa in människors religiositet är inte helt lätt. Pew Research Center menar att frågorna om bön och hur högt man skattar religionens roll i sitt liv fungerar bäst bland kristna, muslimer och judar. Men till exempel är det mycket vanligt att hedra sina förfäder genom olika offer och ritualer i Östasien, även om man där skattar religionens roll i livet lågt. Framöver kommer forskarna därför att ställa olika frågor i olika religioner, för att också fånga in tro på bland annat naturandar.