Nyheter

Rysk-ortodox präst i Västerås fick medalj från ryskt spionorgan

Underrättelsetjänstens stämpel följde med medaljen ”för samarbete”, enligt bild som publicerats av VLT

Rysk underrättelsetjänst har förlänat en rysk-ortodox präst i Sverige en tacksamhetsmedalj, rapporterar Vestmanlands Läns Tidning. Tillsammans med medaljen följde underrättelsetjänstens stämpel och texten ”för samarbete”.

Säkerhetspolisen slog i december förra året larm om att rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige används av den ryska staten ”som en plattform i syfte att bedriva säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige och mot individer i den ryska diasporan i Sverige”.

Varningen från Säpo ledde till att Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) stoppade statsbidraget till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige för 2024.

Som Dagen rapporterade på måndagen bedömer Säkerhetspolisen att rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige används av den ryska staten ”som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning och annan säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige”, vilket VLT först rapporterade om.

Dessutom uppger Säpo att företrädare för rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige har haft kontakter med personer som verkar för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna i Sverige, och att kyrkan ”vid flera tillfällen erhållit betydande finansiering från den ryska staten”.

I varningen till SST uppgav Säpo att kyrkans företrädare i Sverige har ”haft kontakter med personer som verkar för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna i Sverige”. Hur dessa kontakter har sett ut framgick inte av den handling Säpo skickade in till SST.

Medalj ”för samarbete”

Nu rapporterar VLT att kyrkoherden i den rysk-ortodoxa församlingen i Västerås, Pavel Makarenko, har mottagit en tacksamhetsmedalj från spionorganet SVR, vilket står för Ryska federationens yttre underrättelsetjänst. SVR beskrivs av svenska Försvarsmakten som ”framför allt en underrättelsetjänst som inhämtar mot politiska mål, vetenskap och teknik samt deltar i påverkansoperationer”.

VLT har under flera år granskat byggnationen av den rysk-ortodoxa kyrkan på Hässlö, några hundra meter från Västerås flygplats, och tidigare avslöjat att byggnationen delvis har finansierats av det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom.

Pavel Makarenko dömdes 2021 i svensk domstol för grovt bokföringsbrott i ett bolag som hade bidragit till finansieringen av byggnationen av kyrkan i Västerås.

Tacksamhetsmedaljen, som VLT publicerar en bild på, ska ha överlämnats till Makarenko i samband med invigningen av den nybyggda kyrkan på Hässlö, tillsammans med texten ”för samarbete” samt underrättelsetjänsten SVR:s stämpel.

När VLT 2019 frågade Pavel Makarenko om han hade några relationer till de ryska underrättelsetjänsterna svarade han:

– Nej.

Nyheten om att Makarenko tilldelats medaljen kommenteras av Patrik Oksanen, senior fellow vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld, ironiskt på plattformen X: ”Här finns inget konstigt att se[.]”

Patriarken stöder kriget i Ukraina

Pavel Makarenkos församling i Västerås ingår i Moskvapatriarkatet, som leds av patriark Kirill, som uttryckt sitt helhjärtade stöd för det ryska invasionskriget mot Ukraina.

2023 avslöjade den schweiziska tidningen Sonntagszeitung att Kirill under 1970-talet fungerade som informant åt KGB – den sovjetiska föregångaren till dagens underrättelsetjänst SVR – när han representerade rysk-ortodoxa kyrkan vid Kyrkornas världsråd i Schweiz.

Moskvapatriarkatet med i Sveriges kristna råd

I Sverige är Moskvapatriarketet en av medlemskyrkorna i den ekumeniska organisationen Sveriges kristna råd (SKR). Dagen har sökt SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin, som i nuläget inte har någon kommentar.

I februari i år – efter Säpos larm till SST – sa Sofia Camnerin till Dagen att hon då inte visste vilket beslut SKR skulle fatta i fråga om Moskvapatriarkatets fortsatta medlemskap i organisationen.

– Vi har också en dialog med Kyrkornas världsråd och följer vad de gör när det gäller Moskvapatriarkatet, som rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige är en del av, sa hon då.

Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR)

Sofia Camnerin förklarade också att frågan om en eventuell uteslutning av rysk-ortodoxa kyrkan har en tydlig teologisk dimension, med bäring på ”kyrkornas kallelse i världen, att vi är kallade att vara ett”.

– Vi klipper inte av varandra i första taget. Sedan har man ändå i kyrkans historia gjort markeringar, och i vissa fall pausat relationerna under en period. Jag kommer aldrig kunna släppa att oavsett vad som händer så är vi kallade att vara ett. Det här är för mig en mycket djupare fråga än bara en rent organisatorisk fråga, det är även en teologisk fråga. Det gör att det här kanske blir lite kontroversiellt och svårbegripligt för allmänheten, sa Sofia Camnerin till Dagen i februari.

Dagen har sökt Pavel Makarenko.

---

Fakta: Säpos larm

  • I december 2023 skickade Säpo med ett yttrande till Myndigheten för stöd till trossamfund (SST).
  • I yttrandet skrev Säpo bland annat: ”Enligt Säkerhetspolisens information har företrädare för den rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet i Sverige haft kontakter med personer som verkar för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna i Sverige. Vidare har samma företrädare agerat på ett sätt som bedöms uppmana till stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Den rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet i Sverige har vid flera tillfällen erhållit betydande finansiering från den ryska staten.”
  • Säpo skrev vidare: ”Säkerhetspolisen bedömer att den ryska staten använder den rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet i Sverige som en plattform i syfte att bedriva underrättelseinhämtning samt annan säkerhetshotande verksamhet i form av påverkan mot Sverige och mot individer i den ryska diasporan i Sverige.”
  • Efter Säpos larm meddelade SST att statsbidraget till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige stoppas.

---

Fler artiklar för dig