Redan själva anklagelsen om att ha hädat islam kan räcka för att kristna i Pakistan ska fängslas och dömas, varnar nu flera internationella organisationer. Landets stränga hädelselagar gör att polisen inte ens vågar ingripa när kristna lynchas – av rädsla för att själva anklagas för hädelse.
Sonia Masih, en av Pakistans minst 3,3 miljoner kristna, gick ut med soporna hemma i Gojra i nordöstra Pakistan på eftermiddagen den 6 augusti i år. I soporna tyckte sig grannen Mohammad Haider ha sett några sidor ur Koranen, så dagen därpå tog han ytterligare två män med sig och gick hem till henne för att ”undersöka saken”. Sonia Masihs syster Saima var inte överförtjust i hembesöket och ska ha sagt ”olämpliga saker” till de tre männen, varpå en pöbelhop jagade ifatt och torterade henne tills polisen kom och grep systrarna Masih ”för deras egen säkerhets skull”. Dagen därpå delgavs systrarna Masih misstanke om hädelse, rapporterar flera nyhetsmedier samt människorättsorganisationen Human Rights Focus Pakistan (HRFP).
Detta är bara en av många rapporter från olika håll i Pakistan om hur landets strikta hädelselagar används mer eller mindre godtyckligt för förföljelse av människor i allmänhet och kristna i synnerhet. I maj i år dödades en kristen man, Nazir Masih, efter att en tusenhövdad pöbelhop attackerat honom och hans familj samt vandaliserat och plundrat både deras hem och den skofabrik Nazir Masih drev. Så sent som i början av juli dömdes kristne Eshan Shan till döden för att ha lagt ut bilder på en skadad koran på sitt Tiktok-konto.
Lynchas utan ingripande
Minst 70 kristna i landet har utsatts för våldsamma överfall under första halvåret i år, enligt en rapport från organisationen Dignity First, och förra året förstördes omkring 80 bostäder som tillhörde kristna i Punjab efter påståenden om att dessa skändat Koranen – ett upplopp som delstatens myndigheter beskyllde de kristna för, enligt Katolska kyrkan i Pakistan. Det kommer också rapporter om att kristna helt enkelt lynchats utan att polisen ingripit – av rädsla för att själva anklagas för delaktighet i hädelserna som de kristna påstås ha begåtts.
Pakistan är ett land som det finns särskilda skäl att oroa sig över, sa den amerikanska statliga religionsfrihetskommittén U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF) i sin senaste rapport förra månaden. Antalet rättsprocesser kring påstådd hädelse rusar i höjden exponentiellt – med 62 procent bara mellan 2021 och 2023 – och eftersom de är vaga och svepande, så används de av vem som helst som vill sätta dit någon annan, av vilket skäl det må vara, säger både USCIRF och flera andra människorättsorganisationer.
Häxprocesser
Human Rights Watch har till exempel sagt att dessa ”är en inbjudan till häxjakt”, och jämförelsen med gångna tiders häxprocesser blir inte mindre av att fällande domar ofta enbart bygger på vittnesmål. Underrätterna lyckas inte ens nå upp till grundläggande beviskrav i fall som rör hädelse, och törs inte frikänna någon av rädsla för att islamistiska grupper hämnas, skriver USA:s utrikesdepartement i sin årliga rapport om mänskliga rättigheter i Pakistan.
– Hädelselagarna är orättvisa. Man antas vara skyldig tills dess motsatsen bevisats i stället för att antas vara oskyldig tills dess motsatsen bevisats, säger Todd Nettleton på organisationen The Voice of the Martyrs USA till Mission Network News.
Organisationen Open Doors – som sätter Pakistan på sjunde plats över de värsta länderna i världen att vara kristen i – konstaterar att lagarna dessutom används oproportionerligt ofta mot kristna: trots att dessa utgör mindre än två procent av befolkningen, är det kristna som anklagas för hädelse i en fjärdedel av fallen.
– Kristna känner sig inte trygga i sitt eget land bara för att de är en minoritet. Det sker allt fler nya händelser eftersom de tidigare fallen pågått för länge utan någon lösning … [myndigheterna] låter förövarna gå ostraffade medan de orättvist straffar oskyldiga individer, säger HRFP:s chef Naveed Walter i ett uttalande.
---
Fakta: Pakistans hädelselagar
- Lagarna stiftades redan under den brittiska kolonialtiden, men användes knappt fram till 1970-talet.
- De stärktes av militärdiktatorn Muhammad Zia ul-Haq som ett led i att islamisera landet under 1980-talet. Förre premiärministern Imran Khan krävde 2021 att muslimska länder dessutom skulle gå samman för att förmå regeringar i väst att kriminalisera förolämpningar av islams profet Muhammed.
- De stadgar bland annat att alla ”nedsättande uttalanden, etc, som syftar på den Helige Profeten [Muhammad] antingen i tal eller skrift, eller genom visuell avbildning, eller genom någon annan beskyllning, innuendo eller insinuation, direkt eller indirekt, skall straffas med döden, eller livstids fängelse, och skall också leda till böter”.
(Källa: Al-Jazeera)
---