Nyheter

Jesus älskar hbtq-konferens blir av igen – ”har bemötts med hat och hot”

”Bara sedan vi släppte informationen om konferensen har jag överösts av hatkommentarer och förakt, också från människor som kallar sig pastorer”, säger en av arrangörerna Per-Olof Eurell till Dagen.

I oktober hålls den andra upplagan av en konferens som vill inkludera hbtq-personer i frikyrkan, Jesus älskar hbtq. Bland arrangörerna finns Gabriel Eurell och hans far Per-Olof Eurell, som skrivit en bok om homosexualitet och Bibeln.

Den första konferensen på temat Jesus älskar hbtq hölls våren 2023, vilket Dagen skrev om. Nu hålls alltså en andra, den 4–5 oktober, i Norrmalmskyrkan i Stockholm, en församling som tillhör Equmeniakyrkan.

– Det känns både angeläget och utmanande. Bara sedan vi släppte informationen om konferensen har jag överösts av hatkommentarer och förakt, också från människor som kallar sig pastorer, säger Per-Olof Eurell till Dagen.

De starka reaktionerna, menar han, är i sig ett tecken på att konferensen behövs.

– Det är också lite av evangelisation mot en grupp människor som farit illa i frikyrkan och som behöver känna att Gud älskar dem som de är.

”Under första helgen i oktober 2024 samlas vi i Stockholm för att lovsjunga Jesus, be, lyssna till Guds ord och ha gemenskap med varandra. Det spelar ingen roll om du är gay, bi, trans eller straight, om du tvivlar, tror eller inte vet vad du ska tänka”, står det om evenemanget på Facebook.

Film om bibelöversättning

Konferensen börjar på fredagskvällen den 4 oktober med en visning av dokumentärfilm om bibelöversättning som släpptes i slutet av förra året, 1946 – The Mistranslation that Shifted a Culture (ungefär ”felöversättningen som ändrade en kultur”), och som recenserats av bland annat The Guardian.

På lördagen blir det gudstjänst med lovsång och möjlighet till förbön och samtal, skriver arrangörerna. Under dagen talar Ann-Christine Ruuth, en svenskkyrklig präst som kom ut som transperson 2010, och Patrick Tiainen. Den senare är grundare och tidigare pastor i Word of Faith i Finland, och misshandlades när han ledde ett bönemöte för kristna hbtq-personer under Baltic Pride 2023 i Estland.

Andra talare är Niclas Öjebrandt, medlem i EFK-församlingen Immanuelskyrkan i Örebro, och Gabriel Eurell, som var aktiv i Livets ord innan han kom ut som homosexuell vintern 2020.

Även hans far Per-Olof Eurell var tidigare med i Livets ord, och hade då en annan syn på bland annat homosexualitet.

– Nu har jag mött många av de här ungdomarna och har sett hur illa de farit. Men det är ju ingen som växer upp inom frikyrkan som skulle välja att vara gay eller sexuellt avvikande på något annat sätt, säger han.

Fler artiklar för dig