Nyheter

Zlatan Ibrahimovics fråga till Gud: ”Var fanns du då?”

Fotbollsstjärnan talar ut om vad han tror på, och ställer också frågan som teologer brottats med i århundraden

Den svenska fotbollsstjärnan berättar i en intervju med en amerikansk tidning om den smärtsamma händelsen då hans storebror gick bort i leukemi. Zlatan Ibrahimovic ställer nu en av de vanligaste frågorna till Gud i stunder av lidande, en fråga som teologer brukar sortera in under begreppet teodicéproblemet.

Hans mamma är katolik och hans pappa är muslim, men vilken religion tillhör Zlatan Ibrahimovic själv? Genom åren som aktiv superstjärna på fotbollsplanen har han sällan lyft på locket i frågor som rör religion, så det har spekulerats en del vilket religiöst fack man ska placera honom i med tanke på hans mångreligiösa bakgrund. Men nu väljer Zlatan Ibrahimovic själv, i en intervju med The Athletic, att vara öppen och transparent.

Gudstatueringen

Det är i en längre intervju där man går igenom hans karriär som ämnet tatueringar kommer upp, bland annat att Zlatan Ibrahimovics kropp pryds av meningen ”Only God can judge me” (Bara Gud kan döma mig). Reportern ställer därför den direkta frågan om Zlatan är troende.

– Nej, jag tror på respekt, svarar Zlatan Ibrahimovic.

Sedan förklarar han att tatueringen inte syftar på Gud, inte heller är den ett budskap till alla dem som bedömt hans prestationer på fotbollsplanen, utan budskapet är riktat till honom själv.

Sedan berättar han om en plågsam tid i sitt eget liv, det var när hans egen storebror Sapko dog 2014.

– När min bror dog, han hade leukemi, var fanns då Gud för att hjälpa honom? säger Zlatan Ibrahimovic.

– Du tackar Gud varje dag, du ber till Gud, men var fanns Gud då? I min värld är du din egen gud. Det är vad jag tror på. Och det är min inställning, säger han.

Närvarade in i döden

När Aftonbladet återger berättelsen om hans storebrors död berättar de att Zlatan Ibrahimovic har broderns födelsedatum intatuerat på sin högra handled. När Sapko dog var han 40 år gammal. Zlatan Ibrahimovic spelade då för den franska storklubben Paris Saint-Germain, men han såg till att vara på plats vid sin brors dödsbädd och fick vara med när brodern tog sitt sista andetag.

Zlatan Ibrahimovic fråga om var Gud befann sig då, mitt i detta lidande, är inte unik. Varför det finns så mycket lidande i världen om Gud är allsmäktig och god är en klassisk teologisk frågeställning, som blivit så omdebatterad att den förärats ett eget begrepp, teodicéproblemet. Teologer har genom århundradena brottats med denna fråga, svaren har varierat, men något enkelt svar som blivit accepterat av alla finns inte.

Fler artiklar för dig