Nyheter

Sverige stoppar stöd till Unaids efter sexuella övergrepp mot svensk anställd

Har varit en av organisationens största bidragsgivare - stoppar alla bistånd • Anklagelserna mot Unaids näst högste chef Luiz Loures ligger bakom • Flera kvinnor har vittnat om trakasserier och en ”grabbklubb” • Ministern till Dagen: “Är dags för andra att ta över”.

Från och med årsskiftet får FN:s hiv- och aidsorgan Unaids inte längre något bidrag från Sverige, trots att Sverige är en av organisationens största bidragsgivare och dessutom var pådrivande för att organisationen skulle skapas. Bland orsakerna finns anklagelser från en svensk seniorrådgivaren om sexuella trakasserier, vilket ledde till att Unaids högste chef tvingades avgå.

Det var 2016 som svenska Martina Broström, seniorrådgivare på FN-organet Unaids, anklagade organisationens näst högste chef Luiz Loures för sexuella trakasserier och övergrepp. Därefter har en rad andra kvinnor vittnat om liknande händelser och kallat organisationen för en ”grabbklubb”.

UNAIDS vicechef Luiz Loures som anklagades för sexuella trakasserier.

Unaids tillsatte en internutredning som friade Luiz Loures – och Martina Broström fick sedermera sparken, vilket hon kallat ”ren hämnd” – men reaktionerna på utredningen blev så kraftiga att Unaids-chefen Michel Sidibé tvingades tillsätta en ny, extern utredning, och så småningom avgå, bland annat efter påtryckningar från Sverige.

Dålig styrning

Förra året kom emellertid en annan ny oberoende utredning som visade att Unaids fortfarande inte arbetat tillräckligt för att stärka arbetet mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Men kritiken slutade inte där. Unaids har inte heller tillräcklig ordning på sin ekonomi och på styrningen av verksamheten, och samtidigt har organisationen överskridit sina befogenheter, bland annat inom utbildningsfrågor i de länder där den är verksam samt i arbetet mot covid-19, enligt den nya rapporten.

UNAIDS-chefen Michel Sidibe som tvingades avgå 2019.

Ministern: Dags för andra länder att ta över

När den svenska regeringen nu prioriterar om sitt bistånd har allt detta vägts in i beslutet att från och med nästa år sluta betala de omkring 300 miljoner kronorna som Sverige stödjer Unaids med varje år – en summa som motsvarar det budgetunderskott som organisationen redan dras med. Men nu får andra länder ta över ansvaret i stället, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till Dagen.

– Sveriges utfasning av kärnstödet till Unaids ger möjligheten för andra länder och aktörer att höja sina finansiella bidrag. En breddad givarbas ger tillfälle för att skapa nya vägar framåt i kampen mot hiv och aids, säger han i ett skriftligt svar till Dagen.

Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Hur menar regeringen att pengarna används bättre än till Unaids?

– För att främja hälsa i allmänhet och bekämpa hiv och aids i synnerhet krävs kraftfulla och långsiktiga resultat på landnivå. Detta genereras inte minst av Globala Fonden mot aids, tuberkulos och malaria, till vilken Sverige bidrar med omfattande finansiering till behandling, testning och förebyggande insatser för hiv och aids. Sverige är en av de största givarna till Globala Fonden, där mer än hälften av fondens verksamhet fokuserar på hiv-insatser, säger Johan Forssell.

---

Fakta: Unaids

  • Startade 1996 med huvudkontor i Genève efter ett beslut i FN:s ekonomiska och sociala organ Ecosoc två år tidigare, bland annat på svenskt initiativ.
  • Har som mål att aids inte längre ska vara något hot mot folkhälsan i världen senast år 2030.
  • Leds sedan 2019 av Winnie Byanyima från Uganda.

---

Fler artiklar för dig