Nyheter

Över tusen judiska aktivister tog sig upp på Tempelberget

Bland dem fanns bland annat säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir

Över tusen judiska aktivister har tagit sig upp på Tempelberget i Jerusalem för att be, trots att det rubbar den känsliga status quo som gäller för detta område. På plats finns bland annat flera ministrar i Israels regering.

Aktionen på Tempelberget sker samtidigt som många i Israel går och väntar på en vedergällningsattack från Iran och dess allierade efter mordet på Hamas-ledaren Ismail Haniya. Många bedömare har pekat ut den judiska högtiden Tisha B’Av som en trolig tidpunkt. Nu kom i stället denna aktion på Tempelberget, vilket kan ses som en provokation för många muslimer. Att judisk närvaro på Tempelberget är känslig har historien visat, exempelvis utlöstes den andra palestinska intifadan efter att den profilerade politikern Ariel Sharon tagit en promenad uppe på området.

Ministrar på plats

Tisha B’Av är en judisk högtid som högtidlighåller minnet av templet i Jerusalem och det är alltså anledningen till att judiska aktivister tagit sig upp på Tempelberget just nu. Västra muren är den enda kvarvarande delen av det historiska templet, men det finns en dröm inom vissa judiska kretsar att kunna återuppbygga det igen, vilket alltså skulle ske på Tempelberget där det i dag står en moské.

Bland dem som tagit sig upp på den omstridda platsen finns bland annat säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, känd för en rad provokativa uttalanden och stämplad som högerextremist.

Politiskt känsligt

Tempelberget i Jerusalem är en helig plats för judar, muslimer och kristna, men platsen är omtvistad rent politiskt. Enligt en överenskommelse så har judar begränsad tillgång till platsen och enbart muslimer ska ha rätt att be här. Denna judiska aktion på Tempelberget stör denna status quo, inte minst då det kommer uppgifter att de judiska aktivisterna även förrättar bön på platsen, vilket rapporteras av The Times of Israel.

Aktionen har fördömts av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som menar att en minister inte kan ha en egen policy gällande Tempelberget. Även det palestinska ledarskapet på Västbanken har gått ut med hård kritik.

Fler artiklar för dig