Nyheter

Finansministern efter Frälsningsarméns larm: Det blir bättre

Elisabeth Svantesson (M) ser ”ljus i tunneln”, säger hon till Dagen • ”Vet att det är många som har det tufft”

Sverige har störst andel fattiga barn i Norden, och många har knappt råd att börja skolan nu till höstterminen, vilket Dagen rapporterar om. Men det kommer att bli bättre, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Dagen.

– Jag vet att det är tufft för väldigt, väldigt många. Nu förhandlar vi en budget för nästa år, och vi kommer att återkomma där om vad vi gör på olika områden för att stärka Sverige och att svenska hushåll ska få bättre köpkraft, säger Elisabeth Svantesson.

Vad säger du konkret till de föräldrar som är oroliga nu, och de barn som knappt har råd att börja skolan?

– Jag vet att det är många som har det tufft. Jag har under flera år under 1990-talet haft väldigt knappa resurser och vänt på varje krona och väntat på den 20:e när barnbidraget skulle komma. Det är tufft, men man ska veta att det finns ljus i tunneln, att inflationen har kommit ned, och att vi ser att det är tufft.

Men är inte det här ett uttryck för att regeringens politik inte har lyckats?

– Vi har ju haft det så under väldigt, väldigt många år, skulle jag vilja säga. En orsak till det är att det är väldigt många som inte jobbar, som inte har en egen inkomst. Många kvinnor, som har invandrat hit till exempel; fast de har haft arbetsförmåga finns de inte på arbetsmarknaden. Det är ju en väldigt viktig uppgift som vi adresserar, att fler måste komma in i arbete. Nu är det lågkonjunktur, då blir det extra tufft för dem som står längre bort. Men det handlar ju också om att se till att fler har en lön att leva på. Och allt det där jobbar vi fokuserat med, för det är ju det som är grunden till att barn inte ska vara fattiga.

Men det har ju inte lyckats hittills?

– Nämen, det betyder ju inte att man slutar med det arbete som man tror på, nämligen att se till att många, många fler ska kunna ha egen lön att leva på, att barn ska se sina föräldrar kunna gå till jobbet och veta att man har mat på bordet, säger Elisabeth Svantesson.

Fler artiklar för dig