Nyheter

Oasrörelsen läggs ned i Svenskfinland

Målet är att Barnoas ska leva vidare i någon annan organisation

Oasrörelsen i Svenskfinland, som grundades på 1990-talet, kan komma att läggas ner. Förslaget berör inte systerorganisationen inom den finskspråkiga delen av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Hengen uudistus (Andens förnyelse).

Det är Kyrkpressen i Finland som berättar om den förestående nedläggningen i de svenskspråkiga församlingarna i Svenskfinland, som utgörs av regionerna Österbotten, Åland, Åboland och Nyland. Ett första medlemsmöte om frågan hålls den 22 september, och följs senare av ytterligare ett medlemsmöte.

Enligt Oasrörelsens ordförande Jan Nygård har det varit svårt att rekrytera folk till organisationens styrelse.

Men han motiverar också nedläggningen med att engagemanget tagit sig nya vägar inom Borgå stift, som samlar alla svenskspråkiga församlingar inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

– Rörelsen startade som en del av förnyelsearbetet med karismatiska element inom stiftet. Vi ville öppna väckelserörelser och församlingar för bruket av nådegåvorna, för förbön och lovsång. Det har anammats till stora delar, säger han till Kyrkpressen.

– På senare år har också Kyrkhelg uppkommit, och den samlar många av de människor som tidigare deltog i Oasrörelsens konferenser.

Jan Nygård, Oasrörelsen i Svenskfinland.

Nära kontakter med Sverige

Berit Simonsson, inspiratör i den svenska Oasrörelsen, berättar att den svenska organisationen genom åren har haft nära kontakter med Oasrörelsen i Borgå stift.

– Oasrörelsen, om man ska vara riktigt radikal, har som mål att uppgå i kyrkor och församlingar. Poängen är inte att leva som rörelse, utan att finnas i ett sammanhang som vi vill genomsyra. Så om man nu uttrycker att man uppnått detta, kan jag förstå att man fattar nya beslut om framtiden, säger hon till Dagen.

Leende bibel-kvinna.

Barnoas, som hållit i undervisningen för barn under Oasrörelsens konferenser i Borgå stift, ska dock leva vidare.

– Inom styrelsen är vi måna om att Barnoas ska få en fortsättning och vi har inlett diskussioner med en annan rörelse om ta över teamet, säger Jan Nygård till Kyrkpressen.

Oasrörelsen i Borgå stift bildades enligt Kyrkpressen i början på 1990-talet, som en fortsättning på arbetsgrupper för kyrklig förnyelse.

En motsvarande förnyelserörelse, Hengen uudistus (Andens förnyelse), bildades redan 1978 i den finsktalande delen av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Oasrörelsen finns, förutom i Sverige och Finland, även i Norge och i Danmark.

Fler artiklar för dig