Europadomstolen har prövat om den franska sexköpslagen, som är inspirerad av svensk lag, bryter mot de prostituerades mänskliga rättigheter. När domen föll häromveckan var svaret: nej, lagen som gör det olagligt att köpa sex bryter inte mot sexarbetarnas rätt till privatliv.
När Europadomstolen för mänskliga rättigheter inledde sin prövning 2019 fanns en oro för att domslutet skulle påverka också den svenska sexköpslagen, som liksom den franska gör det olagligt att köpa sex, men inte att sälja sex.
– Ett ofördelaktigt utslag i Europadomstolen skulle kunna få betydelse även för den svenska lagen, sa den dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S) till Sveriges radio 2021.
De som invände mot den franska sexköpslagen, som trädde i kraft 2016, var 261 prostituerade från en lång rad olika länder. De menade att kriminaliseringen av sexköp tvingade de prostituerade att gå under jorden och ökade deras utsatthet för övergrepp, våld och könssjukdomar.
I slutet av juli kom så beslutet. Där slår domstolen fast att sexköpslagen visserligen påverkar de klagandes rätt till privatliv och sexuell autonomi, men att begränsningen har legitima syften. Detta i och med att lagen syftar till att skydda människors värdighet och bekämpa brottslighet och människohandel.s
Därmed strider inte den franska lagen mot Europakonventionens artikel 8, vilken åberopats av de klagande, och som handlar om rätten till privatliv.
– Europadomstolen ansåg att den franska staten hade en bred marginal att bestämma sin politik och lagstiftning på detta område. Den fann också att den övergripande lagstiftningen, som inkluderade stöd och skydd för prostituerade, var proportionerlig, säger Ruth Nordström vid Människorättsadvokaterna, som genom åren har företrätt flera offer för människohandel.
Domstolen konstaterar att det saknas en enhetlig hållning bland Europarådets 46 medlemsstater om bästa sättet att tackla prostitution och den människohandel som ofta hänger ihop med sexhandeln.
– Vi välkomnar verkligen denna dom från Europadomstolen och ser den som ett viktigt steg på vägen att motverka människohandel för sexuella ändamål. Sexköpslagen är ett kraftfullt verktyg för att bekämpa människohandel för sexuella ändamål inte bara i Sverige utan även i Europa, säger Ruth Nordström till Dagen.
– Det har visat sig att sexköpslagen har en stark normativ effekt som gör att efterfrågan på sexköp minskar och därmed även människohandel för sexuella ändamål.
Människorättsadvokaterna har länge förordat ett samordnat exitprogram för personer som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige, och välkomnar regeringens betänkande och utredning om ett sådant program, ”Ut ur utsatthet”. Dock anser man att det saknas tillräckliga insatser för att skydda utsatta barn.
[ "Motståndet handlar om att män vill skydda rätten att köpa sex" ]