Nyheter

Minst 63 kristna massakrerade i Nigeria

Fulani-stammen pekas ut • Strid om betesmarker kan ligga bakom

Minst 63 kristna i en by i sydöstra Nigeria dödades på torsdagen, och siffran kan komma att stiga allt eftersom räddningsarbetet fortsätter. Milis från den nomadiska Fulani-stammen misstänks ligga bakom, efter en tvist om betesmarker.

Hittills har omkring 63 kroppar hittats i den lilla byn Ayati i sydöstra Nigeria, men uppgifter i nigeriansk press på söndagen gör gällande att så många som 100 personer kan ha dödats, eftersom ett stort antal människor saknas. Hur många av dessa som dödats och hur många som flytt är dock oklart.

Enligt samstämmiga uppgifter till nigerianska nyhetsmedier ligger nomader från Fulanistammen bakom massakern. Kriminella i området ska ha ”sålt” betesmark till nomaderna, varpå det blivit konflikt mellan byborna och nomaderna när deras boskap började beta på områdena. Säkerhetsstyrkor ska ha tillkallats och jagat bort nomaderna samt bränt deras tält, men stannade sedan inte kvar för att skydda byborna från den hämnd som alltså ska ha drabbat dem på torsdagseftermiddagen.

Uppgifterna är alltså fortfarande mycket osäkra, men det har tidigare förekommit sammandrabbningar mellan Fulanifolket och kristna. På julafton 2023 dödades till exempel över 200 kristna i östra Nigeria, och så sent som för en vecka sedan besköts två kristna män, som dock överlevde, av militanta fulanier.

Fler artiklar för dig