Nyheter

Kulturkrockar när tusentals pingst-scouter möttes i Ungern

Royal Rangers från hela Europa samlades för storläger

Närmare 7 000 Royal Rangers-scouter från Europas alla hörn samlades i Ungern för storläger. Daniel Bergfors som suttit med i planeringsgruppen uppskattar bredden, men upplever också att den skapar utmaningar.

Det stora lägret var indelat i byar med omkring 300 deltagare i varje. De 64 svenska deltagarna delade plats med Tyskland och Norge och hade Finland och Danmark som grannbyar. Med på lägret fanns även mer geografiskt avlägsna länder som Schweiz, Rumänien och Ukraina. En del av lägret var att få se varandras kulturer när det gäller mat och traditioner. Svenskarna visade ”Små grodorna” medan rumänerna bjöd på skorstenskaka. Men det var inte här kulturkrockarna uppstod, utan snarare vid de seminarier som de olika länderna själva bjöd in till.

– Ett handlade om hur man ska vara en bra fru, men det fanns inget om hur man kan vara en bra man. Då kan man som svensk tjej höra saker man inte alls håller med om, men det kan ju samtidigt generera bra samtal om man vågar prata om det med sina ledare. Sedan var det något om hur man ska missionera i andra länder, där vi svenskar kanske tänker på ett annat sätt än vissa andra, säger Daniel Bergfors.

Daniel Bergfors, Royal Rangers. Scouter.

Han berättar också om insikten han fick när de själva höll ett seminarium om skapelsen, klimatkrisen och vårt ansvar i den.

– Då märkte jag att vi i Sverige ligger långt fram i att fundera på de bitarna. Här i Ungern kunde vi till exempel inte ha sopsortering på lägret, eftersom det bara finns ett företag som arbetar med det och de kunde inte ta hand om allt på ett sådant stort läger.

Samtidigt tycker Daniel Bergfors att de olika kulturerna är berikande och han berördes när han en kväll gick runt bland de 7 000 deltagarna som tillsammans sjöng lovsång.

– Några satt still och bad medan några andra bad tillsammans tre och tre. Någon annan stod och hoppade och sjöng lovsång. På olika sätt var man i Guds närhet.

Vad hoppas du att deltagarna ska ta med sig från lägret?

– Jag hoppas att de ska vara inspirerade för att engagera sig i tron och för Royal Rangers. Att de vill vara delaktiga i det vi hoppas ska ske i svenska pingstförsamlingar.

Eurocamp i Veresegyhaz, nära Budapest i Ungern. Royal Rangers. Scouter. Läger. Den svenska delegationen.

---

Fakta: Royal Rangers

  • Finns omkring 450 scouter i åtta pingstförsamlingar i Sverige.
  • Internationellt finns Royal Rangers i över 90 länder.
  • Har visst samarbete med Equmenia scout, UV-scout, Frälsningsarméns scoutförbund, Salt scout och Adventistsamfundets scouter.

---

Fler artiklar för dig