Nyheter

Kristna greps efter protest mot OS-parodi

Demonstranterna häktades i Paris • Saknade tillstånd • ”Stoppa attacker mot kristna”

Kristna demonstranter ska ha blivit omringade av polisen under pistolhot och fått övernatta i häkte efter att utan tillstånd ha protesterat mot OS-invigningen, där en scen som ansågs göra parodi på Leonardo da Vincis ”Nattvarden” med hbtq-tema visades.

Sex kristna demonstranter och en chaufför ska under måndagen ha blivit gripna av fransk polis efter att ha protesterat mot en scen i OS-invigningen, vilken ansågs föreställa Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden”, eller ”Den sista måltiden”. I scenen var bland annat män klädda i drag på Jesu lärjungars motsvarande plats i tavlan. Scenen väckte starka känslor hos kristna och konservativa grupper, vilket ledde till att OS-arrangörer bad om ursäkt.

”Stoppa attacker mot kristna” var budskapet på den buss som den spanska lobbyorganisationen CitizenGo – som har beskrivits som ultrakonservativ – hade som del av kampanjen mot parodin. Enligt Ignacio Arsuaga, en av grundarna till organisationen, blev demonstranterna omringade av beväpnad fransk polis under pistolhot och fick sedan tillbringa en natt i häkte där de blivit nekade kommunikation med omvärlden.

CitizenGo berättar för Dagen att det inte längre finns några misstankar mot demonstranterna och att de släpptes på fri fot på tisdagen.

Hade inte godkännande

Ignacio Arsuaga meddelar i samma inlägg att motivationen till gripandet var att man demonstrerat utan tillstånd från de franska myndigheterna. CitizenGo skriver själva i ett inlägg på plattformen X att den franska advokat som representerar organisationen menar att ”åklagaren har dragit lagen till sin spets för att begränsa [demonstranternas] yttrandefrihet”.

Franska myndigheter har ännu inte kommenterat händelsen.

Fler artiklar för dig