Nyheter

Han visar Sveriges kyrkor för ungdomar på sociala medier

Den 27-årige kantorns mål är att filma tusen kyrkor till tonerna av tusen psalmer

Det är hans kämpaglöd för att få svenska ungdomar att förstå att Sverige har ett kulturarv, som gör att 27-årige Pontus Eriksson reser runt och spelar in filmer om svenska kyrkor.
– Vi har ett stort kulturarv, det är bara vi själva som inte vet om det, säger han.

Med en långsam kameraåkning, en stadig röst och en psalm från koralboken öppnar kantorn Pontus Eriksson upp dörrarna in till svenska kyrkor runt om i Sverige. Tidigt i juli började initiativet, som redan har fått flera tusen tittare.

En bild på Börstils kyrka.

– Mitt första klipp fick över 5 000 visningar på Facebook och flera kommentarer om anekdoter från kyrkan, berättar Pontus Eriksson för Dagen.

Spelar på kyrkornas orglar

Den första videon utspelar sig i Österlövsta kyrka och Pontus Eriksson filmade den i syfte att visa upp hur det såg ut på orgelläktaren. Han berättar att han vill visa och informera ungdomar hur det såg ut, eftersom det ofta är endast personal som vistas där.

Olika kyrkor Pontus Eriksson besökt.

Efter uppmuntrande kommentarer om klippet på Facebook bestämde han sig för att filma fler videor, fast med kyrkor i fokus. Nu har 27-åringen satt som mål att spela sig genom hela den svenska koralboken på orgel, en psalm i varje kyrka.

Han berättar att han tycker att det är viktigt att kyrkan når ut och moderniserar sig.

– Jag brinner och strider mycket för att vi har ett stort kulturarv i Sverige. Det är bara att vi själva inte riktigt vet om det. Såsom orgelmusik, psalmer och kyrkobyggnader. Vi sjunger inga psalmer i skolan längre och därför vill jag uppmärksamma även dem, säger Pontus Eriksson.

@pontuseriksson

Hedesunda kyrka invigdes år 1777 av kontraktsprosten Anders Lundqvist. Den nuvarande kyrkan är belägen vid Dalälven i södra Gästrikland och är ett resultat av flera ombyggnationer. På kyrkotornet står årtalet 1775, men arbetet pågick fram till våren 1777. Fasaden är i stort sätt helt oförändrad sedan 1775, men interiören har genomgått många omdaningar. Kyrkan har haft strukturella problem med valvtaket som slutligen resulterade i gipsat trävalv och förstärkningar med ankarjärn. Denna kyrka är ett exempel på en historisk byggnad som har genomgått kontinuerlig förändring under århundradenas lopp. #hedesunda #hedesundakyrka #historia #kyrka #kultur #kulturarv #svenskakyrkan #svenskakyrkor #orgel

♬ originalljud - Pontus Eriksson

Dem han vill nå ut till i första hand är ungdomar. Till sin hjälp använder han sig av broschyrer han finner i de olika kyrkorna och som han kompletterar med boken Våra kyrkor, utgiven på Klarkulles förlag.

Många gånger får Pontus Eriksson möta vaktmästare och andra engagerade personer som kan mycket om kyrkorna.

– Nu senast var jag i Morkarla kyrka och mötte en kyrkofantast som är 94 år. Jag kände att hela han är ju kultur, utbrister Pontus Eriksson.

Det bästa till sist

För att få tittaren att fastna för hans videor berättar Pontus Eriksson att han försöker använda sig av en dramaturgisk kurva och spara det bästa till sist. Genom Tiktok kan han se statistiken för sina filmer och han berättar att snittvisningstiden är åtta sekunder.

– Största sannolikhet är att ungdomar snabbt bläddrar vidare. Men om de så bara stannar en sekund, och ser kyrkan, så räcker det för mig.

Det personliga mötet värderar Pontus Eriksson högt. Genom att använda sitt eget namn och egna konton tror han att får vara ett ansikte bakom informationen i stället för en historiebok.

Pontus Eriksson, 27 år och kantor.

– När jag får kommentarer om nya kyrkor att besöka får jag energi. Jag försöker svara på alla kommentarer, och om jag besöker en kyrka som någon har tipsat om vill jag återkoppla, säger Pontus Eriksson.

Drömmer om framtiden

Ett personligt mål som Pontus Eriksson satt för sig själv är att hinna till psalm 103 i tid till första advent.

– Det hade varit en dröm att få spela Bereden väg för Herran vid första advent. Då hade jag velat vara i en större kyrka, säger Pontus Eriksson.

Tipset om att spela in en video från Uppsala domkyrka, berättar Pontus Eriksson, kom för länge sedan. Han berättar att det finns två anledningar till varför han ännu inte besökt den.

– Jag vill bli bättre på det jag gör först, men sedan vill jag även visa upp de kyrkor som ligger lite utanför stan. Det finns så många olika och jag vill visa upp det unika med varje, berättar Pontus Eriksson.

En bild på Skäfthammars kyrkan.

För att ta sina videor till en ny nivå berättar Pontus Eriksson att han drömmer om att införskaffa en drönare som kan fånga hela kyrkor utifrån.

Fler artiklar för dig