Nyheter

Allt fler vill förnya sina äktenskapslöften – men ceremoni saknas

Kyrkoherde: Svenska kyrkan borde ha en genomtänkt ordning i stället för att enskilda präster ska improvisera fram en ceremoni

Kyrkoherde Leif Nordlander önskar att Svenska kyrkan tar fram en genomtänkt ordning för dem som vill förnya sina äktenskapslöften, ”i stället för att vi präster ska snickra ihop något själva”. Nu har han lämnat in ett förslag till höstens kyrkomöte.

Allt fler söker sig till Svenska kyrkan för att förnya sina äktenskapslöften. Leif Nordlander, kyrkoherde i Götene pastorat, berättar att det här är något han stött på flera gånger, bara i sommar har det hänt vid tre tillfällen.

– Ofta handlar det om positiva saker, som att man firar silver- eller guldbröllop. Men ibland har det också varit efter en kris i äktenskapet, säger han till Dagen.

I ett annat fall han varit med om hade ett par blivit bestulna på sina vigselringar och önskade få de nya välsignade via en kyrklig ceremoni.

Genomtänkt ordning

Problemet, enligt Leif Nordlander, är att det inte finns någon genomarbetad ordning för hur det ska gå till när ett par vill förnya sina äktenskapslöften. Så han, och även andra präster, får till viss del improvisera fram en lämplig ceremoni. Nu tycker han att det är dags att Svenska kyrkan på ett mer ordnat sätt tar tag i det här och ser till att det finns en genomtänkt ordning.

– Det är bättre än att vi präster ska snickra ihop något själva.

Motion inlämnad

Leif Nordlander sitter invald i kyrkomötet för Frimodig kyrka och har skrivit en motion där han föreslår att Svenska kyrkan ska ”skapa en gemensam teologiskt genomtänkt ordning” när det gäller att förnya sina äktenskapslöften.

– Jag önskar att det fanns bra formuleringar, kanske också några böner som anknyter till situationen, det ska vara något som är enkelt och bra.

Leif Nordlander, präst och aktiv i Frimodig kyrka

Hur stort är behovet?

– Det kan jag inte säga. Men jag som enskild präst har under det senaste året haft fem tillfällen där detta efterfrågats.

Om även andra präster får samma förfrågan räknar Leif Nordlander att det kan handla om tusentals gånger som par vänder sig till Svenska kyrkan för att kunna förnya sina äktenskapslöften.

– Jag har också sett att det finns en grupp på nätet för präster där detta efterfrågats, för man vet inte riktigt hur man ska göra. Jag har varit präst i snart 50 år och märker att det här har kommit upp mer och mer.

Bröllopstema

Hans motion till kyrkomötet handlar också om att hitta en ordning för Svenska kyrkan att välsigna borgerligt ingångna äktenskap, där personer alltså inte gifter sig igen, däremot får de Guds välsignelse över sitt redan ingångna äktenskap.

Tidigare har Dagen även skrivit om att Socialdemokraterna inför höstens kyrkomöte motionerat om att Svenska kyrkan ska förbjuda så kallad brudöverlämning, alltså att en fader för fram sin dotter till den väntande brudgummen framme vid altaret under en bröllopsgudstjänst. Där går åsikterna isär bland de olika nomineringsgrupperna, och mycket tyder på att det kommer bli en intensiv debatt om bröllopsceremonier då kyrkomötet hålls i Uppsala i höst.

---

Fakta: Årets kyrkomöte

  • 86 motioner har kommit in till årets kyrkomöte, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
  • Motionerna spänner över en rad områden, förutom frågor som rör bröllop har många önskat diskutera den tilltänkta treprocentsspärren till kyrkoval.
  • Kyrkomötet hålls i två sessioner under hösten i Uppsala, den första i oktober och den andra i november.

---

Fler artiklar för dig