Nyheter

Kardinaler varnar kyrkan för att tystna efter valet i Venezuela

”Får inte bli en tystnadens kyrka”, skriver två kardinaler om valet, som oppositionen hävdar sig ha vunnit

Kyrkan i Venezuela får inte gå med på något slags dialog för att hjälpa regimen att vinna acceptans för att den sittande presidenten Maduro ska ha vunnit valet. Det menar två katolska kardinaler, som varnar för att regimen kan börja rikta in sig på präster och andra kristna oppositionella, såsom skett i Nicaragua.

Snart två veckor efter det omstridda valet i Venezuela har ännu inga detaljerade resultat eller dokument från rösträkningen offentliggjorts. Nu begränsar myndigheterna tillgången till sociala medier, medan oppositionen spår en ny massflykt från landet.

Oppositionen anser sig ha bevis från vallokalerna på att deras kandidat, González Urrutia, vann valet med en betydande majoritet, medan valmyndigheterna hävdar att den sittande presidenten, Nicolás Maduro, vann valet den 28 juli med drygt 50 procent av rösterna.

Två katolska kardinaler i landets majoritetskyrka, Baltazar Porras och Diego Padrón, gick hårt ut mot regimen i ett öppet brev bara några dagar efter valet.

I brevet kritiserar de att regeringen svarat på demonstrationerna efter valet med polisvåld och väpnade grupper “för att undertrycka de legitima och i stort sett fredliga protesterna, som ledde till ett tjugotal döda och många skadade, liksom godtyckliga frihetsberövanden av tusen politiska motståndare”, skriver tidskriften Signum.

Anklagas för att vara ”köpta av imperialismen”

Kardinalerna uppmanar kyrkan att inte ”bli en tystnadens kyrka, och låta tiden gå förgäves”, och varnar för att gå regimen till mötes i en dialog som endast skulle tjäna till att legitimera Nicolás Maduros valseger.

Samtidigt ser de risken för att de kristna hamnar mer och mer i regimens blickfång.

”Flera biskopar i landet har berättat om hur klagomål och hot riktats mot präster från vissa regeringsvänliga guvernörer och borgmästare, som kallat prästerna för politiker i det fördolda, köpta av imperialismen”, skriver de.

”Det gör att de tror att detta kan vara de första stegen mot en nicaraguansk regeringsstil som kan komma att visa sig tydligare inom en snar framtid.”

I Nicaragua har läget för de kristna försämrats påtagligt sedan 2018, då Katolska kyrkan ställde sig bakom de omfattande regimfientliga protester som skakade landet, och många präster har gripits eller tvingats att lämna landet.

---

Fakta: Valet i Venezuela

  • Den regimlojala valmyndigheten utropade sittande president Nicolás Maduro som segrare i valet den 28 juli, men resultatet ifrågasätts både inom landet och av ledare runt om i världen.
  • Enligt oppositionen visar protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att González Urrutia vann valet med en betydande majoritet.

---

Fler artiklar för dig