Nyheter

Visk-förslag om att Svenska kyrkan ska bejaka polyamorösa förhållanden

Vänstergrupp på kyrkomötet vill att Svenska kyrkan ska bearbeta den teologiska grunden

Sista dagen har passerat för att skicka in ärenden till Svenska kyrkans kyrkomöte 2024. Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) har skickat in en motion om att Svenska kyrkan bör ta ställning för polyamori och asexualitet.

Det var för sex år sedan som Svenska kyrkan valde att stifta regnbågsnyckeln som sin hbtq-märkning. Enligt Svenska kyrkan är syftet att ge trygghet för hbtq-personer i församlingar och för att få märkningen behöver församlingen gå genom en processmodell. Ann-Charlotte Miller och Linda Sjöö som sitter i Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) anser att Svenska kyrkan ska bli bredare i sin hbtq-märkning och har därför valt att skicka in motionen.

– Kyrkan går i prideparader, regnbågscertifierar församlingar och är väldigt tydliga med att vi ställer oss bakom hbtqi-communityt. Men bryter man ner de olika delarna är det inte alltid lika säkert, säger Linda Sjöö i en intervju till Kyrkans tidning.

Polyamori och asexualitet

Förslaget som de skickat in är att Svenska kyrkan uttryckligen ska ställa sig bakom hela paraplybegreppet hbtq och därför inkludera polyamori och asexualitet. I motionen uppmanar Linda Sjöö och Ann-Charlotte Miller att inte förväxla en polyamorös relation med månggifte.

– Gruppen polyamorösa i kyrkan känner sig oroliga och det känns olustigt att bli exkluderad, därför behöver vi ta en diskussion om detta omedelbart, säger Linda Sjöö till Kyrkans tidning.

Motionen vill även att Svenska kyrkan ska bearbeta de olika hbtq-begreppen mot en teologisk grund. Detta för att kunna säga att den Svenska kyrkan står för allt det som parpaplybegreppet innehåller. Motionen kommer diskuteras under kyrkomötet i höst.

---

Fakta: Begrepp

  • Om en person har en polyamorisk läggning har de förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. I praktiken kan det uttrycka sig genom att en person har flera samtyckta romantiska relationer samtidigt.
  • En asexuell läggning uttrycker sig genom att personen inte känner sig attraherad av någon och inte känner någon sexlust. Personen kan dessutom sakna intresse kring sex.

---

Fler artiklar för dig