Nyheter

Satanistiskt klotter på kyrka i Uppsala

”Det känns hemskt att säga men sådana här händelser är inte ovanliga”, säger Carola Matilainen, verksamhetschef vid Uppsala stadsmission

Texter och symboler med satanistiska budskap täckte Mikaelskyrkans fasad när personalen kom till platsen i måndags. I en närliggande lokal har Uppsala stadsmission sin dagverksamhet för hemlösa, vilket gjort både kollegor och besökare extra upprörda.
– Det känns hemskt att säga men sådana här händelser är inte ovanliga, säger Carola Matilainen, verksamhetschef för dagverksamheten.

Mikaelskyrkan ligger i anslutning till Mikaelsgården, en vanlig park som är öppen dygnet runt. Själva kyrkan ägs av Svenska kyrkan men förvaltas av Uppsala stadsmission som bedriver sin dagverksamhet i sin lokal på platsen, där man erbjuder bland annat stöd, mat och duschmöjligheter för de hemlösa och utsatta människor som kommer dit.

När Carola Matilainen, verksamhetschef för Uppsala stadsmissions dagverksamhet, kom till jobbet i måndags upptäckte hon och hennes kollegor en tråkig syn. Siffrorna ”666”, texten ”Lucifer”, upp- och nedvända kors och andra satanistiska symboler hade klottrats på fasaderna av Mikaelskyrkan och den intilliggande lokalen där Stadsmissionen har sin verksamhet, vilket Uppsala nya tidning var först att rapportera om. Även de som sökt sig till Mikaelsgårdens tjänster den morgonen hade sett klottret.

– Det här är ju en park som har dagverksamhet för utsatta, för människor som inte har någonstans att ta vägen. När vi såg det här kändes det ju jättetråkigt, även för gästerna. När vi öppnar väntar 15 till 20 personer på oss och de som hade sett det var också ledsna, berättar Carola Matilainen för Dagen.

Carola Matilainen, verksamhetschef på Uppsala Stadsmissions dagverksamhet, var en av dem som upptäckte klottret på Mikaelskyrkans fasad.

Inte ovanligt

Enligt Carola Matilainen är det ingen ny företeelse att skadegörelse sker i parken eftersom den är öppen för alla, som vilken park som helst, där folk hänger på kvällar och nätter utan uppsikt. Därför upplever hon inte händelsen som riktad mot kyrkan, trots klottrets motiv.

– Det kanske var för att provocera, det kan vi ju inte veta. Det känns hemskt att säga men sådana här händelser är inte ovanliga, säger hon.

Det som är unikt i situationen är dels att man klottrat på själva kyrkobyggnaden, och dels att kyrkan precis fått fasaden putsad. Carola Matilainen menar att det mest upprörande är att man gjort en ansträngning för att ta hand om en plats och en kyrka som är en nödvändig tillflykt för många av samhällets utsatta.

– Jag tror inte man blev extra ledsen på grund av just motivet, utan snarare att man känner att kyrkan gjort fint och så blir det förstört. När det handlar om skadegörelse just här så gör det folk ledsna, de behöver ju det här stället.

Även Stadsmissionens hus blev klottrat på, bland annat med budskap om "Satan, Lucia och Lucifer".

Har polisanmälts

Per Ekholm är fastighetsansvarig för Mikaelskyrkan under sommaren. Han berättar att han litar på att saneringsfirman kommer att ta hand om problemet.

– Vi lägger allt förtroende till saneringsentreprenören och att de återställer kyrkan till dess ursprungliga skick, säger han.

Händelsen har även polisanmälts, vilket sker automatiskt när saneringsfirman blir inblandad. Men någonting mer än så har man inte hört.

– Det blir svårare när fasaden är nyputsad så det blir säkert en kostsam historia. Men det är i alla fall borta, säger Carola Matilainen.

---

Fakta: Mikaelskyrkan

  • Ägs av Uppsala domkyrkoförsamlingen men hyrs av Uppsala stadsmission. Därför finns det ingen präst som tillhör kyrkan.
  • Ligger intill Mikaelsgården där Stadsmissionen bedriver en dagverksamhet som ger erbjuder bland annat mat, dusch, sällskap och samtalsstöd till utsatta och hemlösa.
Mikaelsgården i Uppsala. I bakgrunden syns Mikaelskyrkan.

---

Fler artiklar för dig