Nyheter

Runt 900 samlas till kustnära tonårsläger

Andreas Joakimson: ”Det är fantastiska läger, en sådan otrolig revansch från förra året”

Förra året kom stormen Hans och förstörde stämningen, men i år har både Gullbrannalägret och Bödalägret kunnat genomföras som planerat.
– Det är fantastiska läger, en sådan otrolig revansch från förra året, säger Andreas Joakimson som har varit med och planerat årets tonårsträffar.

När Dagen når honom på torsdagseftermiddagen är han på väg från Gullbrannagården utanför Halmstad till Bödagården på norra Öland. De senaste dagarna har han pendlat mellan lägren, och är glad över det han har sett på båda gårdarna.

– Det är otroligt varm stämning på våra läger, det är unikt. I år har vi också toppväder och topprogram, det är härligt att vi får en sådan vecka, säger Andreas Joakimson från bilen.

Simon Björnström och Konrad Waern har precis vunnit beachvolleyboll turneringen på Bödalägret.

Förra året fick Gullbrannalägret kortas ned på grund av ovädret och på Bödagården blev möjligheterna till aktiviteter rejält begränsade. Andreas Joakimson spekulerar i att årets något färre deltagarantal kan ha en koppling till det. Samtidigt ser ledningsgruppen, som han är en del av, att det stadigt har blivit färre deltagare under de senaste åren.

.Varm gemenskap på  Gullbrannalägret.

– Det är framför allt de yngre tonåringarna vi saknar. Det kan ha med pandemin att göra, att de vande sig vid att vara hemma och att det då är ett större steg att ge sig iväg så här. Det kan också ha att göra med att tonåringar börjar sommarjobba tidigare och då inte vill lägga en vecka på läger. Vi har lite olika analyser, men det här ser vi som en utmaning framåt.

Samfundets båda tonårsläger har gamla anor. Det är snart hundra år sedan SAU arrangerade sitt första ungdomsläger 1927, och 50 år senare genomfördes det första Bödalägret. 1998 började även läger arrangeras på Gullbrannagården och numera pågår de båda parallellt.

– Förebedjare på lägren har kontakt med varandra och det är samma tema på lägren, så det känns som ett läger fast på två olika ställen.

Kvällsgudstjänst på Gullbrannalägret.

I år är temat ”frihet” som på olika sätt tar sig uttryck i undervisningen och på samlingarna. Lägerdagarna ser annars ganska lika ut, med ett återkommande program som bland annat innehåller bibelstudier, smågruppsträffar, aktiviteter, temasamlingar, gudstjänster och nattkafé.

Varför är de här lägren viktiga?

– Jag tror att det är viktigt med den här typen av mötesplatser, att man ser att det inte bara är vi fem på vår ort som är kristna. Sedan blir det ju ett tillfälle för ledarna att få tid med sina ungdomar, det blir en bra kickoff inför hösten.

---

Fakta: Svenska alliansmissionens ungdom, SAU

  • Är en självständig organisation inom Svenska alliansmissionen som stöder församlingarnas arbete med barn och ungdomar.
  • Arrangerar även familjeläger, UV-scoutläger och Gullbrannafestivalen. UV är en förkortning av Unga viljor.

---

Fler artiklar för dig